Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştiren Alper Gezeravcı, 21 gün süren uzay yolculuğunun ardından Türkiye'ye dönüş yaptı. Gezeravcı açıklamasında "Adaptasyonda hiçbir sıkıntı yaşamadım." dedi.

Toplantıdan öne çıkan açıklamalar şöyle:

Bakan Kacır: "Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ülkemizin insanlı ilk bilim misyonunu gerçekleştirdi. Önce dünyaya şimdi ise Türkiye’ye döndü.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz milli uzay programımızdan biri olan insanlı ilk uzay bilim misyonumuz Türk milleti için mutluluk ve iftihar kaynağı olmuştur.

 Astronotumuz Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024’teki fırlatma ile başlayan ISS’teki bilim misyonunu başarı ile gerçekleştirdi. Türk bilim insanların hazırladığı 13 deney astronotumuz tarafından başarıyla tamamlandı. Genetik, fizik, malzeme bilimi, tıp alanlarında bilim insanlarımızın yürüttüğü çalışmalara ışık tutacaktır.

Yeni nesil alaşımların geliştirilmesine, uzay aracı motorlarının daha iyi geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. 13 bilimsel deney için değil, ülkemizde bilime ve bilim insanlarımıza verdiğimiz değeri apaçık göstermesiyle bu misyon bizim için kıymetlidir. Bilime ve bilimsel araştırmalara en üst düzeyde değer vermeye devam edeceğiz.

Astronotumuz misyon sırasında 7 görüntülü video ve 2 telsiz bağlantısı gerçekleştirerek bizleri kapsamlıca bilgilendirdi.

Türkiye, 7’den 77’ye belki de ilk kez bir bilimsel çalışmayı başından sonuna izledi. Bu misyon, bilim topluluğu olma yönünde ülkemiz için yeni bir başlangıç olmuştur. Türk gençlerinin, ‘sadece başka milletlerin başarabileceği’ düşüncesiyle kurmaktan vazgeçeceği bir hayal kalmamıştır. İkinci astronotumuzun yakın bir zamanda yörünge altında bilimsel deneyleri yapmasını sağlayacağız.

Uzay İstasyonları geliştirme süreçlerine yönelik Ar-Ge programları başlatacağız. Ankara’da Uzay Teknolojileri Geliştirme Merkezi kuracağız. Bölgemizin en gelişmiş teleskobuna da sahip olacağız. İlk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı yakın zamanda uzaya göndereceğiz.

TEKNOFEST’i paydaşlarımızla birlikte düzenlemeye devam edeceğiz. Yarışmalarla uzay bilim ve teknolojilerinde insan kaynağını artırmaya devam edeceğiz. Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği uzay misyonu bir ilktir ama son olmayacaktır. Türk çocukları, TEKNOFEST kuşağı, Alper Gezeravcı’dan aldıkları bayrağı çok daha yükseğe taşıyacaklar. Alper Gezeravcı’ya bir kez daha çok teşekkür ediyorum."

Gezeravcı açıklamasında şunlara yer verdi:

"Sizlerin gülümseyen yüzleri ile, memleketimizin sıcak kucaklaması ile karşılaştığım için çok mutluyum. Aslında en çok özlediğim şeylerden bir tanesiydi. Görevin başlangıç anından itibaren konulan hedef, hayallerimizin sınırını teşkil eden gökyüzündeki sınırları bertaraf eden hedefleri gerçekleştirmiş olmanın gururu ile ülkeme döndüm.

Ülkemin bana kazandırmış olduğu kabiliyetlerle gerçekleştirmiş olduğum görevin bugünlere kadar gelmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sanayi Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye Uzay Ajansımız ve TÜBİTAK çalışanlarına minnettar olduğumu belirtmek isterim.

Orada gerçekleştirdiğimiz her bir deneyi temsil eden bir Türk Bayrağı’nı gençlerimize vererek bayrak teslimini gerçekleştirmiş bulunduk.

Gerçekleştirdiğimiz deneylere vakıf olan ve hayranlıklarla bizi tebrik eden insanların gururuyla yurda döndüm. Bundan sonra çok daha büyüyerek devam edecek. Ülke olarak fazlasıyla hak etmiş olduğumuz ekosistemde pay alacak şekilde adımların atılacağı şüphesiz.

Yalnızca yapmış olduğumuz deneyler değil bunun öncesinde bizi bu sürece hazırlayan bilim insanlarının hazırlık süreci ve sonrasındaki projelere şahitlik ediyoruz. Sizler bundan sonra o bilim insanlarının yapılmak üzere bana teslim etmiş olduğu deneylerin gelecek adımlarına siz gençler imza atacaksınız."

Sorular ve yanıtlar

Gezeravcı: Odaklandığım husus bu 20 günlük süre içerisindeki deneyler değildi. Bu alanda herhangi bir görev yapmamış olmamıza rağmen bu denli ahenk içerisinde bir süreç geçirmek oldu. Bu ülkenin hiç yapmadığı alanlarda dahi ne denli başarılara ulaşabilme potansiyelini görmek oldu.

Bundan sonra yapacağımız görevler için müthiş bir tecrübeye sahne oldu. Devletimizin bize enjekte ettiği o güveni damarlarımızda hissettik. Bu sadece 20 güne odaklanan bir çalışma değildi.

Sağlık durumu

Dünya hakikaten büyük bir nimet. Varlığının çok da günün rutini esnasında idrak edemediğimiz birçok nimete şükrettik. Harika güzelliğe dışarıdan bakmak olağanüstü bir imkanmış, Dünya’nın dışarıdan ne derece büyük bir cazibe merkezi olduğunu görmek büyüleyici bir deneyim oldu.

Sağlık durumumla ilgili beklenen, gidiş esnasında da dönüş esansında da kafamda bir beklenti yaratmamıştım. Çok şükür fırlatmanın 12. dakikasında koltuğumdan çözüldüğüm andan itibaren yer çekimsiz ortamın 4 boyutta vermiş olduğu hareket ortamına alışma imkanı buldum.

Hiçbir eğitim ortamının ne beklediğimiz konusunda bir fikir verme imkanı yoktu. Adaptasyonda hiçbir sıkıntı yaşamadım.

Kapsülün içi kısıtlı bir alan, oradan daha büyük bir alana geçiş yaptığımızda da sıkıntı yaşayabileceğimizden bahsedilmişti ancak orada da hiç sorun yaşamadım. 1. saatten itibaren deney çalışmalarımızın kurulumunu yapmaya başladım.

Ayağımı yere bastığım andan itibaren de hiçbir sıkıntı yaşamadım. Yardım almadan çıkmayı talep ettim kapsülden.

Bugünlere devletimin bana vermiş olduğu eğitimle geldim. Bundan sonra da devletimin emrindeyim

Bakan Kacır: Bizim Alper Bey’den beklentimiz, 81 ilde gençlerimizle buluşmalar gerçekleştirmesi.

Gezeravcı: Operasyonel süreçlerde hiç heyecanlandığım bir an olmadı ancak minik kardeşlerimizle buluşma konusunda heyecanlıyım. Manevi tatminin verdiği mutluluğun karşılığı yok. Aileme, devletime ve ülkeme bu konuda minnettarım.

Bakan Kacır: Uzaya bağımsız erişim sağlamak konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önceliğimiz kabiliyetlerin kendi uydularımızı uzaya taşıyacak geliştirmeleri sağlamak. 2030 yılına kadar Türkiye’nin paydaşı olduğu bir uzay limanı kurmak. Bunu yapabilecek kapasiteye, yetkinliğe, imkana sahibiz.

Gezeravcı: Zorlandığım hiçbir an olmadı. İlk günün akşamında annem bir ziyafet çekti, güveç yedim. Herkesin eleştirisi bize bir şeyler katıyor. İşin hakikaten bu döneme kadar nasıl bir süreçten geçtiğine dair bilgi birikimine sahip olmak önemli. Bizim katılımcı diğer üç ülkenin de farklı süreçler içerisinde hazırlık süreci oldu.

Yaptığımızın bir uzay seyahati olmadığını çok rahatlıkla ifade edebilirim. Bunu da otoritelerin ifadelerine istinaden söyleyebilirim.

Cumhurbaşkanımızın gündemi çok yoğun ancak bu yoğunkuğuna rapmen teveccüh gösterdiler. İner inmez benimle bir görüşme fırsatına imkan yarattı. Bugün de takvimleri uygun olduğu takdirde sanırım görüşme imkanımız olacak."

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan uçak Ankara'da Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Gezeravcı'yı, havalimanında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır karşıladı.

Gezeravcı, kendisini karşılayan uzay meraklısı 13 çocuğa da Türk bayrağı verdi.

Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronottan oluşan Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, 10 Şubat'ta ABD'de Florida açıklarına inmişti.

Hibya Haber Ajansı