Sektördeki istihdam ve işten çıkarmaları izleyen Layoffs.fyi sitesine göre başta Microsoft, Snap, eBay ve PayPal olmak üzere toplam 138 teknoloji şirketi Ocak ayının başından bu yana  binlerce kişiyi işten çıkardı. Layoffs.fyi verilerine göre, 2023 yılında teknoloji sektöründe toplam 263.000 kişi işten çıkarıldı.

Analistlere göre, son işten çıkarma dalgasının, şirketlerin üretken yapay zeka gibi yeni alanlara yatırım yapmak için kaynaklarını yeniden düzenlerken, aynı zamanda hissedarların maliyet disiplinine odaklanmaya devam ettiğini gösteriyor.

Jefferies analisti Brent Thill, teknoloji şirketlerinin durumu "bir sürü ölü odunumuz var" diye nitelendirdiklerine dikkat çekerek, "Daha yalın bir organizasyona sahip olsaydık daha fazlasını yapabilirdik. İşten çıkarmalar devam edecek ve daha da kötüleşebilir. Bulaşıcı hale geldi."

Financial Times'a konuşan Columbia Business School'da yönetim profesörü olan Daniel Keum, bu yıl yüzlerce kişiyi işten çıkaran Amazon'un, Twitch video yayın platformu gibi şirketlerin yatırım için öncelikli alanları yeniden değerlendirdiğini ve maliyetli ancak çekirdek olmayan bölümlerdeki pozisyonları azalttığını söyledi.

Amazon, Microsoft, Meta, Google'ın ana şirketi Alphabet ve müzik yayın hizmeti Spotify, bu yıl böyle bir denge kurmayı planladıklarının sinyallerini veren şirketler arasında yer alıyor.

Spotify CEO'su Daniel Ek yaptığı açıklamada, "Mevcut şeylerin bazılarına öncelik vermeyerek daha verimli hale gelmemiz gerekiyor, ancak bazı yeni şeylere de yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.

Hibya Haber Ajansı