Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başlayan 37. Afrika Birliği Zirvesi’ne bir tebrik mesajı gönderdi.

Xi Jinping, yüz yılda bir görülen büyük değişimler karşısında Çin ve Afrika’nın temsil ettiği “Küresel Güney” ülkelerinin hızla gelişerek dünya tarihi üzerinde derin etkiler yarattığını belirtti.  

Cumhurbaşkanı Xi’nin mesajında “Afrika ülkelerini bir araya getirerek kendi ayaklarının üzerinde durmayı başaran Afrika Birliği, entegrasyonu ve serbest ticaret bölgesi inşasını da ilerletiyor. Afrika’nın G20’ye başarıyla katılımı, kıtanın küresel yönetişimdeki temsil gücünü ve söz hakkını daha da yükseltti.” ifadelerine yer verildi.

Geride kalan bir yılda Çin ile Afrika arasındaki ilişkilerin sürekli geliştiğine dikkat çeken Xi Jinping, Çin-Afrika liderler diyaloğunun başarıyla düzenlendiğini, iki tarafın kendi modernleşme yolunun keşfinde karşılıklı destek verme ve kalkınma vizyonlarını gerçekleştirmede ortak çaba gösterme kararı aldığını ifade etti.

Xi, mesajında Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun bu yıl düzenleneceğini hatırlatarak, Afrikalı liderlerle birlikte iki halka fayda sağlamaya odaklanacaklarını ve Çin-Afrika işbirliğine dair ortaya koyulacak planla yüksek seviyeli Çin-Afrika kader birliğini inşa edeceklerini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı