Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Çin'in elektrikli araçlarına yönelik ticaret korumacılığı tedbirlerine tepki gösterdi. Geçen yıl Çin'den ihraç edilen araç sayısı 4 milyon 910 bin adedi aşarak, dünya genelinde birinci sırada yer aldı. Bu gelişme üzerine ABD, Çin'in akıllı araçları ve ilgili yedek parçalarının ithalatını kısıtlamak için gümrük vergileri dışındaki yöntemlere başvururken, AB ise Çin'in elektrikli araçlarına yönelik bir anti-sübvansiyon soruşturması başlattı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ilgili verilerin Çin imalat sanayiinin kaliteli gelişimi ve teknolojik yenilikçiliğin canlılığını yansıttığını belirtti. Mao, Çin otomobil endüstrisinin ileriye dönük gelişiminin, küresel tüketicilere yüksek kaliteli ve uygun maliyetli ürünler sunarken, aynı zamanda küresel yeşil ve düşük karbonlu dönüşüme de olumlu katkılarda bulunduğunu vurguladı.

Bazı ülkelerin Çin'e uyguladığı ticaret korumacılığı tedbirlerine değinen Mao, "risk giderme" gerekçesiyle diğer ülkeleri engelleyen davranışların, sadece uygulayan ülkenin uzun vadeli gelişimini kaybetmesiyle kalmayıp, aynı zamanda dünya genelinde refahı da olumsuz etkilediğini aktardı.

Sözcü Mao şunları söyledi:

"Tüm ülkelerin bölünmeyi değil birlikteliği, çatışmayı değil iş birliğini, içe kapanmayı değil açıklığı seçmeleri gerektiğini savunuyoruz. Kendi çıkarlarımızı korurken başkalarının çıkarlarını da göz önünde bulundurmalı ve kendi kalkınmamızı sürdürürken ortak kalkınmayı teşvik etmeliyiz."

Hibya Haber Ajansı