Düzenlediği koordinasyon toplantılarında ilgili birimleri "vatandaşlara her türlü bilginin verilmesi ve başvuruların ivedilikle takip edilmesi" yönünde talimatlar veren Vali Şıldak, Yerinde Dönüşüm Projesi ile ilgili detayları paylaştı.

Vali Şıldak’ın yaptığı açıklamada vatandaşların 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremde orta ve üzeri hasar alan konut ve işyerleri için hibe ve kredi başvurusunda bulunabileceği belirtilerek, bu suretle bir konut ve bir işyeri için hibe, en fazla üç konut ve/veya işyeri için kredi alabileceği bildirildi.

E-Devlet kapısı üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerinden, ilde yer alan İrtibat Ofislerinden tüzel ve gerçek kişi için başvuru yapılabileceği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlçe belediyesine müracaat edilerek ruhsat için imar durum belgesi (imar çapı) alınır. Malikler arasında salt çoğunluk (yüzde 51) sağlanması ile Bakanlığımızdan yetki belgesi alan yapı müteahhidi ile anlaşılır. Şehir merkezinde 500 metrekareye kadar, kırsal mahallelerde 250 metrekareye kadar iki katlı yapı ise vatandaş tarafından. Müteahhitlik üstlenilebilir. Geçici müteahhitlik belgesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerinden alınır. Ruhsat vermeye yetkili idareye yapılacaktır.

Ruhsat için; Zemin Etüd Raporu, Aplikasyon Krokisi, Uygulama Projesi ilgili idareye sunulacaktır. Yapı ruhsatı, malikler arasındaki uzlaşma tutanağı veya müteahhit ile yapılan sözleşme hazırlanır. Akabinde bu evraklarla birlikte Çevre Şehircilik Müdürlüğüne hibe ve kredi başvurusu yapılır. Ruhsat tarihinden itibaren kredi ve hibe başvuruları 1 yıl İçerisinde yapılabilir

Hibe onayı ve/veya kredi sözleşmesi imzalanması ile birlikte ruhsat alınan yapı için yüzde 10 oranında hibe, kredi tutarı ve her bağımsız bölüm için 40 bin TL proje desteği ödenecek Müteahhit hesabına aktarılacaktır. İş ilerleme seviyesine göre subasman seviyesinde (yüzde 30), taşıyıcı sistemin bitiminde (yüzde 60) ve inşaatın tamamlanması aşamalarında (yüzde 100) müteahhit hesabına 3 taksit halinde aktarılacaktır.

Yapının tamamlanması ile birlikte sözleşmedeki dağılıma göre konut ya da işyeri yüklenici tarafından maliklere teslim edilecektir. Maliklerin kredi sözleşmesini imzaladığı tarihinden itibaren 2 yıl ödemesiz olmak üzere, azami (toplamda) 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak geri ödemesi yapılacaktır. Ödemeler her yıl sözleşmenin imzalandığı ayın son gününe kadar yapılabilecektir.”

Hibya Haber Ajansı