Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Antalya şehrinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’na katıldı. Lavrov, 'ADF Talks' adlı oturumda Moderatör Alican Ayanlar'in sorularını yanıtladı.

Lavrov, "ABD, Batılı meslektaşlarımızı NATO'nun Doğu'ya doğru genişlemesinin ve bu ülkeyi yutmasının feci sonuçları konusunda yıllarca uyardığımız ve 2014 yılında darbe sonucu iktidara gelen Kiev rejiminin Ukrayna'daki tüm Rusların yok edilmesine yönelik eylemlerinin kabul edilemez olduğu konusunda uyardığımız için Rusya'yı cezalandırmaya karar verdiğinde, serbest piyasanın tüm bu ilke ve kanunlarının bir anda üzerinin çizilmesi ilginçtir. Rus dili, eğitimi, kitle iletişim araçları, kültürü - tüm bunlar yasaklanmıştır." dedi.

Bağımsız bir Filistin devletinin kurulması konusunda BM’de kararların olduğunu ancak bu kararların sabote edildiğini belirten Lavrov, bu sabotajı ABD’nin yaptığını söyledi.

Lavrov, Batılı mevkidaşlarına NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin feci sonuçlarının olacağını söylediklerine değindi.

Batı'nın diğer ülkelere ve Rusya'ya nasıl davrandığı konusuna ilişkin konuşan Lavrov, şunları söyledi:

"Batı'nın hiçbir zaman saygı duymadığı bir ilke var. Bu ilke Birleşmiş Milletler'in devletlerin egemen eşitliği ilkesi üzerine kurulduğunu söyler. BM kurulduktan sonra meydana gelen ve Batı'nın süreçteki diğer katılımcılara eşit davrandığı tek bir çatışma söyleyin. Ukrayna kararında, Minsk Anlaşmalarında gördüğümüz gibi, Batı Rusya'yı da hiçbir zaman saygı duyulması gereken bir ülke olarak görmedi."

Lavrov, İsrail'in saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada  "ABD 'yeraltı müzakere çalışması' fonksiyonlarını üstlendi. Bu çalışmaya başka bir fonksiyon yüklenecek ve Filistinliler herhangi bir devlet elde edemeyecek. Çok güzel açıklamalar yapılacak, mesela Filistin'in BM'ye üye olacağı söylenecek ancak sahada her şey olduğu gibi kalacak. Yani güzel bir tablo sunuyorlar fakat statüko değişmiyorç" ifadelerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı