Bilim adamlarını şaşkına çeviren parçalama ve kapma olayında bir katil balina iki dakikadan kısa bir süre içinde, büyük bir beyaz köpekbalığına saldırıp onu yemiş ve ardından kurbanın karaciğeri ağzında yüzerek uzaklaştı.

Uzmanlar, Güney Afrika'daki Mossel Körfezi kıyısındaki olayın orkaların yırtıcı davranışlarına dair yeni bilgiler sunduğunu söylüyor.

Orkaların daha önce köpekbalıklarını, yunusları ve hatta balinaları tek başına avladığı belgelenmiş olsa da, yeni gözlemlenen olayın, yalnız bir orkanın dünyanın en büyük yırtıcı balığını avladığı bilinen ilk olay olduğu düşünülüyor.

Keşifle ilgili araştırmayı yürüten Rhodes Üniversitesi'nden Dr. Alison Towner, "Katil balinalar veya orkalar, tek başlarına avlanabilseler de genellikle avlanırken ekip oluştururlar. Alışılmadık olan, katil balinanın beyaz bir köpekbalığını tek başına ve son derece hızlı bir zaman diliminde avlamasına tanık olmaktı." dedi.

18 Haziran 2023'te meydana gelen olay Afrika Deniz Bilimleri Dergisi'nde yayınlandı.

Öğleden sonra 3.02'de su yüzeyinde genç bir beyaz köpekbalığı belirdi. Katil balina hemen ardından belirdi.

Raporda, balinanın "köpekbalığının sol göğüs yüzgecini yakaladığı ve köpekbalığıyla birlikte birkaç kez ileri doğru ittiği ve sonunda içini çıkardığı" belirtiliyor. Dakikalar sonra katil balina "ağzında kanlı bir karaciğer parçasıyla" görüldü.

Saldırı, köpekbalığı kafesli dalış faaliyetlerine katılan başka bir gemideki araştırmacılar ve turistler tarafından da belgelendi.

Araştırmacılar, orkaların köpekbalıklarını avladığı bölgede kaydedilen diğer tüm olayların iki ila altı orkayı kapsadığını ve genellikle yaklaşık iki saat sürdüğünü bildirdi.

Hibya Haber Ajansı