Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı kapsamında bu sabah düzenlenen basın toplantısında Çin ve Rusya’nın Soğuk Savaş döneminden tamamen farklı olan yeni tip büyük devlet ilişkilerini tesis ettiklerini açıkladı.

Wang Yi yaptığı açıklamada, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in stratejik rehberliği altında, Çin ve Rusya arasında yeni dönemde kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklığının yüksek seviyede ilerlediğine dikkat çekti. Wang Yi, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin, her iki tarafın ve halkların temel çıkarlarına dayanarak yapılan bir stratejik seçim olduğunu ve küresel gelişmenin ana eğilimiyle uyumlu ve doğal bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Wang Yi ayrıca, dünyanın önde gelen büyük devletleri ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olan Çin ve Rusya'nın, Soğuk Savaş döneminden tamamen farklı, yeni tip büyük devlet ilişkilerini tesis ettiklerini belirtti. Wang, iki ülkenin, bloksuzluk, birbirleriyle zıtlaşmama veya üçüncü bir tarafı hedef almama prensipleri üzerine kurulu, kalıcı dostluğu sürdüreceklerini ve kapsamlı stratejik iş birliğini derinleştireceklerini ifade etti.

Bu yılın Çin-Rusya ikili ilişkilerinin 75. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Wang Yi, ikili ilişkilerin yeni gelişme fırsatlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Wang, Çin'in, Rusya ile iş birliğinin yeni dinamizmini geliştirmeye ve iki ülke arasındaki dostluğun temelini sağlamlaştırmaya hazır olduğunu belirtti.

Hibya Haber Ajansı