Birçok yabancı ülkenin devlet ve hükümet liderleri, Çin Medya Grubu’na verdiği demeçlerde Çin’in kalkınmada elde ettiği başarıların Çin halkının yaşam seviyesini yükseltirken, dünya barışı ve refahına da olağanüstü katkılar yaptığını belirtti.

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, Çin’in uzun olmayan bir sürede büyük kalkınma başarıları elde ettiğini, çünkü kalkınmanın sadece liderin plan yapmasını değil, aynı zamanda halkların ortak çabalarını da gerektirdiğini belirtti. Bio, “Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin halkına ne getirmesi gerektiğini iyi biliyor. Xi, açık bir kalkınma vizyonu belirlemiş ve Çin halkının desteğini kazanmış ve olağanüstü sonuçlar elde etmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne, Çin'in dünya barışına ve refahına eşsiz katkılarda bulunduğuna ve Çin’in dünyanın en zengin ülkesi olmamasına rağmen diğer ülkelerle hep deneyimlerini paylaştığına dikkat çekti.

Browne, geride kalan 10 yılda Çin’in diğer taraflarla iş birliği yaparak, dünya çapındaki gelişmekte olan ülkelere 1 trilyon ABD doları tutarında yatırım çekilmesine katkı sağlarken, bu ülkelerin çeşitli alanlardaki yeteneklerinin geliştirilmesine ve yoksulluktan kurtarılmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou N'Guesso, “Pointe-Noire’yi Brazzaville ile bağlayan büyük bir yol inşa ettik, bu olağanüstü ve muhteşem bir proje. ‘Kuşak ve Yol’ ortak inşası çerçevesinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nu karayolları aracılığıyla birbirine bağlama hayalini ortaya koyduk. Afrika kıtasında serbest ticaret bölgesinin inşasının hızlandırılması için böyle bir altyapı tesisi bulunmalı. Kuşak ve Yol İnisiyatifi Afrika’nın tüm hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ileri görüşlü olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı