Çin’in BM’deki Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Dai Bing, dün yaptığı açıklamada, Sudan’daki çatışan taraflara Ramazan ayında ateşkes sağlama çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi’nde dün onaylanan 2724 sayılı kararda, Sudan’da çatışan taraflara Ramazan ayında düşmanca eylemleri durdurma çağrısı yapıldı.

Çin’in karar taslağının lehine oy kullandığını hatırlatan Dai Bing, “Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayı yaklaşırken, Çin, Sudan’da çatışan tarafları ülkenin ve halkın çıkarlarına önem vererek ateşkes sağlamaya, çatışmalara son vermeye ve BMGK’nin ilgili kararını hayata geçirmeye çağırıyor.’’ dedi.

Uluslararası toplumun çatışan taraflar arasında barış görüşmelerinin yapılmasına yararlı koşullar yaratmak için çalışması gerektiğine işaret eden Dai Bing, bu yönde adımlar atılırken, Sudan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin, ülkenin iç işlerine karışılmamasının önem taşıdığının altını çizdi.

Dai Bing, Çin'in, Sudan hükümetinin insani erişime izin verme amacıyla Birleşmiş Milletler’in ilgili kuruluşları için bazı geçiş noktaları açma yönündeki son çabalarını memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Dai, ayrıca Çin’in uluslararası toplumu, BM’nin insani yardım ilkelerine uyma temelinde Sudan’a ve komşu ülkelerine yardım sağlamaya, insani krizin daha da kötüleşmesini engellemeye devam etmeye çağırdığını dile getirdi.

Dai Bing, bunun yanında uluslararası toplumun Gazze’de ateşkes sağlanması ve çatışmalara son verilmesi için çaba harcamayı sürdürmesi gerektiğini de kaydetti.

Hibya Haber Ajansı