Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu yayımlandı.

Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9,1, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 26,5 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı Ocak ayında 3 milyon 214 bin oldu.

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Ocak’ta 10 milyon 453 bin kişi olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2 milyon 155 bin, 10 yılda ise 5,1 milyon kişi arttı.

Raporda son 10 yılda geniş tanımlı işsizlik sayısının iki katına çıktığı belirtilerek, geniş tanımlı işsiz sayısındaki bu artışın nedeninin zamana bağlı eksik istihdam ve ümitsizlikleri, iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlamayacak olanları kapsayan potansiyel işgücü sayısındaki artış olduğu bildirildi.

Özellikle zamana bağlı eksik ihtidam edilenlerin sayısında devasa bir artış söz konusu olduğuna değinilen raporda, şöyle denildi:

“Haftalık 45 saatten daha az çalışan ve imkanı olması durumunda daha çok çalışmayı isteyenleri kapsayan zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısı son bir yılda 1,9 milyondan 3,2 milyona yükselerek 1 milyon 295 kişi arttı. Zamana bağlı eksik istihdamdaki bu artışın sebebi ekonomideki durum ve artan enflasyon ile geçim zorluğu yaşayan kişilerin daha fazla çalışarak daha fazla ücret elde etmek isteyenler olabilir.”

Hibya Haber Ajansı