Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Wang Kejian, Filistin ve İsrail'i ziyaret etti. Büyükelçi Wang, dün İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerle bir araya geldi. Görüşmede, Çin ile İsrail arasındaki ilişkiler ve Gazze'deki son durum hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Wang, son yıllarda Çin ile İsrail arasında iyi bir ikili ilişki trendinin sürdüğünü hatırlattı. Gazze'deki çatışmaların hem İsrail'e hem de Filistin'e ciddi can ve mal kaybına neden olduğuna dikkat çeken Wang, acil bir kapsamlı ateşkese ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Wang, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması, sivillerin korunması ve Filistin sorununun İki Devletli Çözüm temelinde siyasi olarak çözülmesi gerektiğini, bunun İsrail ve Filistin'in barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacağını belirtti.

İsrail tarafı, Çin ile olan ilişkilere büyük önem verdiklerini ve ikili ilişkileri daha da ileri götürmek için Çin ile ortak çaba göstermeye hazır olduklarını ifade etti.

Büyükelçi Wang, 13 Mart'ta Filistin'i ziyaret etti. Ziyaret sırasında, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve Filistin Devlet Başkanı'nın dış ilişkilerden sorumlu danışmanı Majdi Haldi ile görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Çin-Filistin ilişkileri ve Gazze'deki güncel gelişmeler ele alındı.

Wang, Çin ile Filistin arasındaki geleneksel dostluğun sürdürüldüğünü ve karşılıklı olarak güçlü destek sağlandığını hatırlatarak, Gazze'deki insani durumdan derin endişe duyan Çin'in, çatışmalar başladığından bu yana ateşkesin sağlanması ve sivillerin korunması için büyük çaba sarf ettiğini vurguladı. Wang, Çin'in uluslararası toplumla birlikte Filistin sorununun İki Devletli Çözüm temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşması için çalışacağını belirtti.

Filistin tarafı, her zaman Filistin halkının yanında olan ve Gazze'deki gerginliği azaltmak için çaba gösteren, ayrıca insani yardımlar sağlayan Çin'e teşekkürlerini iletti. Filistinli yetkililer, Çin'den Filistin sorununun çözümüne daha fazla katkıda bulunmasını beklediklerini ifade etti.

Hibya Haber Ajansı