Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, şehit ailelerinin de yer aldığı törene Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve Bakan Yardımcıları Şuay Alpay, Alpaslan Kavaklıoğlu ve Celal Sami Tüfekci ile katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, şehit babası Derde Öztürkmen şehit aileleri adına konuşma yaptı. Törende ayrıca Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği ile Armoni Mızıkası tarafından çalınan birbirinden güzel türküler ve marşlar, sanatçılar Dünya Tekin ve Zafer Albayrak tarafından seslendirildi.

Törende konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Güler, şehitleri rahmetle, gazileri minnetle yad ederek, “Şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin fedakar ailelerine sizlerin şahsında saygılarımı sunuyor, selamlarımı gönderiyorum.” dedi.

Bakan Güler, şehitleri rahmet ve minnetle anarken aynı zamanda 109 yıl önce kazanılan Çanakkale Deniz Zaferi’nin de haklı gururunu bir kez daha yaşadıklarını ifade ederek, “Şanlı tarihimizin en büyük ve en parlak zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi, Milli Mücadele’nin de öncüsü niteliğindedir. Aziz vatanımızın her bir köşesinden gelen kahraman Mehmetçiğin vatan savunması için omuz omuza savaşarak kazandığı bu zafer, milli birliğimizi pekiştirirken işgale girişenlerin heveslerini de kursağında bırakmıştır.” dedi.

Cumhuriyetin ikinci asrına başlanılan tarihi dönemde Çanakkale’de ortaya konan mücadele ruhundan aldıkları ilhamla ülkeyi daha güçlü ve aydınlık yarınlara ulaştırma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Bakan Güler, “Tüm dünyada gerginliklerin tırmandığı, çatışmaların arttığı bir süreçte Türkiye olarak Karadeniz’den Afrika’ya, Orta Doğu’dan Kafkaslara kadar barış ve istikrarın hakim olması için yoğun gayret sarf ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Bakan Güler, terörle mücadeleyle eş zamanlı olarak mavi ve gök vatandaki hak ve menfaatleri de kararlılıkla koruduklarına dikkati çekerek, “Bu çerçevede milli meselemiz olan Kıbrıs’ta, Garanti ve İttifak Antlaşmaları kapsamında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu vesileyle bir kez daha belirtmek isterim ki Kıbrıslı kardeşlerimizin kazanılmış hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidi, bizim için olmazsa olmazdır.” diye konuştu.

Yunanistan ile Atina Bildirgesi çerçevesinde iyi komşuluk ilişkileri, diyalog ve pozitif gündemle süreci devam ettirmeyi hedeflerini belirten Bakan Güler, “Ancak, barışçıl bir çözüm için çaba gösterirken milli hak ve menfaatlerimizden asla taviz vermeyeceğimiz de bilinmelidir. Bu yüzden yapıcı bir tutum sergilenmesinin önemli olduğunu, sürece zarar verebilecek söylemlerden uzak durulmasının gerekliliğini ifade ediyoruz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı