Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründe ihtisaslaşmış ilk ve tek teknoparkı Mersin Agropark’ın açılışını yaptı. Tarım ve gıda sektörünün bilim, teknoloji ve inovasyon dünyasıyla buluştuğunu belirten Kacır, “Bu merkez, teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapacak. Tarım teknolojilerinde Mersin’i bir cazibe merkezine dönüştürüyoruz.” dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda; güçlü girişimcilik ve teknoloji ekosistemlerine sahip olmanın ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını belirten Bakan Kacır, "Bu nedenle teknoloji ve inovasyon ekosistemimize güç katacak adımları atıyoruz. “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerimizi gerçekleştirirken, girişimcilik kültürünü tabana yayıyoruz.  Bu sürecin her aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç duyulan destekleri sağlayarak girişimcilerimizin işini kolaylaştırıyoruz." şeklinde konuştu.

"2002 yılında sadece 2 teknoparkı bulunan bir ülke iken, gerçekleştirdiğimiz atılımla teknoparklarımızın sayısını 101’e çıkardık." ifadelerini kullanan Bakan Kacır, şöyle devam etti:

"Teknoparklarımızı; 92 binin üzerinde Ar-Ge personelinin çalıştığı ve 10 bini aşkın teknoloji girişimine ev sahipliği yapan bir ölçeğe yükselttik. Bununla beraber; teknoparklarımızda farklı sektörleri teknolojiyle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu sektörlerden biri de tarım sektörüdür. Özellikle hassas tarım uygulamaları, yapay zeka, robotik sistemler, veri analizi ve uzaktan algılama gibi teknolojilerin tarımsal süreçlere entegrasyonu tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla hassasiyet ve sürdürülebilirlik sağlıyor, gıda güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal refah arasında bir denge kurmamıza imkan tanıyor."

Kacır, Teknoparklar bünyesinde tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesinin destekçisi olduklarının altını çizerek "Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimimize bugüne kadar sağladığımız Ar-Ge teşviği 2,4 milyar lirayı aştı. Tarımsal ve teknolojik bilginin buluşmasına imkan tanıyan agroparklar tarım ve teknoloji sektörlerinin sinerjisini en üst düzeye çıkararak, her iki alandaki yeniliklerin birleştirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Türkiye’nin ilk tarım ihtisas teknoparkı Mersin Agropark’la; tarım ve gıda teknolojileri alanında yenilikçi girişimlerin gelişmesi ve büyümesinde öncü olacak bir altyapıyı Mersin’e kazandırıyoruz." diye konuştu.

Bakan Kacır, Bakanlığın 81 milyon lira desteğiyle hayata geçirilen bu merkezin, teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapacağını belirtti.

Hibya Haber Ajansı