Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço, kısa süre önce Çin’e yaptığı ziyaret esnasında Çin Medya Grubu’na (CMG) açıklamalarda bulundu.

Angola Devlet Başkanı Lourenço, Angola ile Çin arasındaki ilişkileri dünya için iyi bir örnek olarak değerlendirirken, Angola’nın büyük sıkıntı çektiği dönemlerde ve savaştan sonra yeniden yapılanma sürecinde Çin’in kendilerine yardım elini uzattığını söyledi.

Lourenço, “Dayanışma güç demektir. İki ekonomi, iki halk ve iki devlet aynı hedef için bir araya geldiğinde ve işbirliği yaptığında daha büyük kuvvet ve daha güçlü kararlılık doğar. Hiçbir ülke, başka ülkelere ihtiyaç duymadan tüm taleplerini karşılayamaz. Dolayısıyla işbirliğine ihtiyacımız var ve başkalarını örnek almakla kendimizi geliştirmeliyiz. İşbirliği, bazı ekonomik alanlar için daha da önemli. Kendi deneyim ve bilgilerimizi başkalarıyla paylaşırken, başkalarının yeteneklerini ve tecrübelerini de öğreniyoruz. Dünyadaki bütün devletler, ister büyük ister küçük olsun, gelişmek isterlerse işbirliği yapmalılar.” diye konuştu.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin Çin ile Afrika arasındaki karşılıklı yarara dayalı işbirliğini hızlandırdığını dile getiren Angola Devlet Başkanı Lourenço, Çin’in Afrika’ya altyapı inşası için mali destek sağladığını ifade etti. Lourenço, Afrika ülkelerinin öngörülen anlaşmalar doğrultusunda Çin’e nakdi borçlarını taksitler hâlinde ödediklerini belirtti.

Çin ziyareti sırasında Çin’deki 24 büyük firmanın yetkilileriyle görüştüğüne dikkat çeken Lourenço, Çinli girişimcilerin çoğunun risklere rağmen Afrika ülkelerine doğrudan yatırım yapmak istediğini belirtti.

Lourenço, Angola’nın Çin ile işbirliği yaparak inşa ettiği Caculo Cabaça Hidroelektrik Santrali’nin ülkenin elektrik üretimine büyük katkı yapacağını dile getirdi.

Çin’in 2023 yılı itibarıyla Angola dâhil 6 ülkeye bazı ürünlerde vergi muafiyeti uygulamasını takdirle değerlendiren Afrikalı lider, bu tedbir sayesinde ülkesinin ürünlerinin dev Çin piyasasına girebildiğini kaydetti.

Lourenço, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni de değerlendirdi.

Lourenço, “Xi’nin dünyanın gelişmesi hakkında ileri sürdüğü konsept ile benim anlattığım kavram tamamen uyumlu. Bir ülke, barış ve güvenlik olmadan gelişemez. Bu konsept bütün dünyaya yayılmalı.” dedi.

Hibya Haber Ajansı