Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Filipinler’in Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrara zarar vermekten kaçınması gerektiği, aksi takdirde Çin’in sert önlemler alacağı belirtildi.

Açıklamada, Filipinler’in Çin’in itirazlarını hiçe sayarak bugün Çin’in Renai Resifi yakınındaki sulara izinsiz şekilde bir tedarik gemisi ve iki sahil güvenlik gemisi gönderdiği, yasa dışı olarak sahilde bulunan askerî gemiye tedarik ve inşaat malzemeleri göndermeye çalıştığı kaydedildi.

Açıklamada, Çin Sahil Güvenliği’nin hukuka uygun şekilde gerekli tedbirleri aldığı ve Filipinli gemileri engellediği ifade edildi.

Açıklamada, Renai Resifi dâhil olmak üzere Nansha Adaları’nın öteden beri Çin topraklarının bir parçası olduğu, bu durumun uzun bir tarihsel süreçte oluştuğu ve uluslararası hukuka uygun olduğu vurgulandı.

Filipinler’in Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrara zarar vermekten kaçınması gerektiği dile getirilen açıklamada, Filipinler’in kendi yolunda ısrar etmesi durumunda Çin’in toprak egemenliğini ve denizlerdeki hak ve çıkarlarını korumak için sert önlemler alacağı, Filipinler’in bundan doğacak tüm sonuçları üstlenmek zorunda kalacağı belirtildi.

Hibya Haber Ajansı