Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Dominika Başbakanı Roosevelt Skerrit’le görüştü.

Xi Jinping, görüşmede Dominika’nın Karayipler bölgesindeki önemli bir ülke, aynı zamanda Çin’in bölgedeki güvenilir bir dostu ve ortağı olduğuna işaret etti.

Çin ile Dominika arasındaki ilişkilerin Güney-Güney işbirliği için iyi bir örnek oluşturduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in Dominika’ya yardım maksatlı gönderdiği tarım ve sağlık uzmanlarının ikili dostluğa dair güzel hikâyeler yazdığını, Çin’in yardımıyla hayata geçirilen hastane, kara yolu ve stadyum inşası gibi projelerin ikili dostane işbirliğinin tanığı olduklarını söyledi.

Xi, Dominika’yla beraber dostluk ilişkisini işbirliği ve kazan-kazanı ilerleten bir güce dönüştürmek, ikili ilişkilerde daha fazla netice elde edilmesini hızlandırmak ve iki halka daha büyük mutluluk sağlamak için çabalamaya hazır olduklarını kaydetti.

Çin’in Dominika halkının kendi koşullarına uygun bir kalkınma yolu izlemesini kararlılıkla desteklediğinin altını çizen Xi, Dominika ile dostane temasları yoğunlaştırmaya ve devlet yönetiminde deneyim paylaşımını güçlendirmeye istekli olduklarını ifade etti.

Xi Jinping, “Dominika’yı Çin tarzı modernizasyon trenine binmeye ve iki ülke arasında ekonomi, ticaret, altyapı inşası, tarım, tıp ve sağlık alanlarındaki işbirliğini genişletmeye davet ediyoruz. Çin, Dominika'nın ekonomik ve toplumsal gelişmesine var gücüyle yardım sağlamaya hazır. Dominika ile kültürel ve beşeri iletişimi genişletmek isteyen Çin, daha fazla öğrencinin Çin'de eğitim görmesini sağlamak için Dominika'ya burs ve eğitim imkânları sağlayacak.” dedi.

Çin’in eşit ve düzenli bir dünyada çok kutupluluğu, faydalı ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmeyi savunduğunu vurgulayan Xi, Dominika’nın uluslararası ve bölgesel meselelerde olumlu rol oynamasını destekleyeceklerini dile getirdi.

Roosevelt Skerrit, 20 yıl önce Çin'le diplomatik ilişkileri kurma yönünde doğru bir karar verdiklerini hatırlatarak, karşılıklı güven, saygı ve desteğe dayalı iki ilişkilerin içeriğinin geçen 20 yılda zenginleştiğini söyledi.

Skerrit, Çin’in başta Dominika olmak üzere Latin Amerika ülkelerinde ve tüm dünyada barış ve kalkınma sağlanması için önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti.

Skerrit, Çin’e ülkesinin doğal afetler ve COVID-19 pandemisiyle mücadelesinde yanında durduğu için teşekkür etti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ortaya koyulan insanlığın kader birliği düşüncesini ve bir dizi küresel inisiyatifi desteklediklerini belirten Skerrit, Tek Çin ilkesine bağlı kalarak, Çin’in tamamen birleşme davasını gerçekleştirmesine destek verdiklerini, Çin’in iç işlerine müdahale eden her tür eyleme karşı çıktıklarını dile getirdi.

Dominika’nın Karayip ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde aktif rol oynamaya devam edeceğine işaret eden Skerrit, Çin’le uluslararası meselelerdeki koordinasyonu artıracaklarını sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı