Asya piyasaları da ABD faiz oranı görünümüne ilişkin iyimserliğin yol açtığı küresel rallinin duraksamasına bağlı olarak erken kazanımlarını tersine çevirdi. Yeni katalizörlerden eksiğimiz var, ancak şimdilik piyasa konsolidasyona giriyor gibi görünüyor; oldukça agresif bir gidişatın ardından meşhur soluğu alıyor. Bir sonraki hamle muhtemelen bu haftaki çekirdek kişisel tüketim harcamaları PCE Endeksi açıklamasına bağlı. ABD'de fiyatların hızlanacağı veya en azından yeniden daha yüksek bir seviyeye yeniden demirleyeceği yönündeki korkuları hafifletecek olan enflasyonun daha da düşeceğine ilişkin kanıtlar olacaktır. CME Group'un FedWatch’ına göre yatırımcılar Fed'in Haziran ayında faiz indirimine başlayacağını %70 olasılıkla fiyatlıyor.

Yatırımcıların odak noktasının bu hafta sonunda açıklanacak ABD enflasyon  verilerine çevrilmesiyle altın fiyatları Salı günü dar bir aralıkta sıkıştı. Bu veriler, Fed'in bu yılki ilk faiz indiriminin zamanlamasına daha fazla ışık tutabilir. Spot altın ons başına 2.170 dolarda sabit kalırken, ABD altın vadeli işlemleri %0,2 düşüşle ons başına 2.171,20 dolara geriledi. Bu haftaki PCE Endeksi enflasyonun daha da düşeceğine ilişkin kanıtlar sunarsa Altın için oldukça pozitif bir seyir başlayabilir.

Düşük faiz oranları, külçe tutmanın fırsat maliyetini azaltır, bu arada dolar endeksi rakiplerine karşı %0,3 oranında değer kaybederek 104,20 seviyesinde olurken, euro %0,03 artışla 1,0840 dolara yükseldi. paritedeki bu hareket de Altının diğer döviz sahipleri için daha ucuz hale gelmesine neden oldu.

Diğer taraftan ise ABD büyümesinin dünyanın geri kalanındaki büyümeyi geride bıraktığı bir ortamda (doların) herhangi bir zayıflığı sürdürmesi zor, fakat diğer merkez bankaları güvercin Fed'den daha güvercin gibi görünürken doların zayıflaması daha da zor. Kısa vadeli faiz oranı beklentilerini takip eden ABD iki yıllık getirileri gece boyunca yükseldi, ardından sabah 4,5 baz puan düşerek %4,58'e geriledi. S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 yükseldi.

Asya borsaları bu sabah yükseldi ancak ABD Merkez Bankası politika yapıcılarından gelen karışık mesajların (Chicago Fed Başkanı Goolsbee bu yıl üç faiz indirimi planladığını söylerken, Fed Guvernörü Lisa Cook ihtiyatlı olma çağrısında bulundu ve Atlanta Fed Başkanı Bostic Cuma günü beklentilerini tek bir faiz indirimine düşüren sözlerini yineledi.) faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin şüpheleri bırakması nedeniyle bu ayın en yüksek seviyelerini kıramadı.

Japonya'nın yenin daha fazla düşmesini önlemek için müdahale etme riski dolar üzerinde bir miktar baskı yarattı ancak Çin'in daha zayıf bir para birimini tolere  edebileceği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle dolar yuan karşısında yükseldi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi Güney Koreli çip üreticisi SK Hynix'in kazancıyla birlikte %0,6 arttı ve Samsung  Electronics Kospi'ye liderlik ederek %1,2 artış göstermesini sağladı. Japonya'nın hızla yükselen Nikkei'si yen dolar başına 151,31 seviyesinde olduğu gibi sabit kaldı.

Petrol fiyatları, Rusya'nın üretim kesintileri ve Rus rafinerilerine yönelik saldırılar  nedeniyle arzın kısılacağı beklentileri üzerine bir dolardan fazla yükseldi. Brent ham petrolü varil başına 86,98 dolardan ve ABD ham petrol vadeli işlemleri 82,23 dolardan işlem görmekte.

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı