Türkiye

Yerel seçim sonrası ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar takip ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orta vadeli programı kararlılıkla uygulayacaklarını, ana hedef olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ek olarak kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'da benzer söylemlerde bulunarak, mevcut programın kararlılıkla uygulanacağının altını çizdi.

Yurt içerisinde imalat PMI verisi mart ayında 0,20 puan düşüş kaydederek eşik değer olan 50 seviyesinde açıklandı. İstanbul’da perakende fiyatlar martta yüzde 3,93 artış kaydetti

Bugün içeride önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Euro Bölgesi

Son iki işlem gününde kapalı olan Avrupa piyasaları bugün işlemlere başlayacak.ECB üyelerinden gelen sözlü yönlendirmeler takip edildi. ECB’nin FED’den önce faiz indirimine gidebileceği belirtilirken, Stournaras yoıl sonuna kadar 100 baz puanlık dört faiz indiriminin mümkün olduğunu belirtmişti.

Bugün Euro Bölgesi, Almanya İmalat PMI verileri ve Almanya Tüfe verisi piyasalar tarafından takip edilecek.

ABD

ABD’de büyüme açısından gösterge niteliğinde olan imalat sektörü PMI endeksi açıklandı. ABD’de mart ayında ISM imalat sanayi PMI verisi martta bir önceki aya kıyasla 2,5 puan artarak 50,3'e yükseldi. İmalat sektöründe 16 aylık daralmanın ardından ilk kez genişleme kaydedilirken, veri sonrası Haziran ayı Fed faiz indirimi oranı %50'nin altına düştü. Ülkede inşaat harcamaları, şubatta bir önceki aya kıyasla %0,3 azalarak 2 trilyon 91,5 milyar dolar oldu.

Bugün ABD’de JOLTS açık iş sayısı ve fabrika siparişleri ve FED üyelerinden gelen açıklamalar takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı