Mart ayında TÜFE, yaklaşık %3,5 olan konsensüs beklentilerin altında %3,16 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Şubat ayındaki %67,07 seviyesinden Mart ayında %68,50 seviyesine yükseldi. Bizim beklentimiz aylık bazda %3,5, yıllık bazda ise %69 artış yönündeydi. Ücret artışlarına bağlı iç talebin artması, sepet kur tarafındaki Mart ayındaki kısmi yukarı yönlü seyir ve gıda fiyatlarının artması enflasyonun yukarı yönlü seyrini hızlandırdı. Eğitim harcamalarının artması sonrasında eğitim grubu fiyat artışlarında en çok yükselen grup oldu.

Gıda enflasyonu yıllık bazda %71,12 seviyesinden %70,41 seviyesine gerilerken, çekirdek enflasyon ise %72,89 seviyesinden %75,21 seviyesine yükseldi. Mayıs ayında 0 olarak baz alınan doğalgazın Mayıs 2024’te baz etkisi ile %70 – 75’e yükselmesi beklenirken, Haziran ayından sonra sıkılaşma adımlarının ve baz etkisi kaynaklı dezenflasyon sürecinin başlayacağını düşünüyoruz.

TÜFE tarafında aylık bazda eğitim %13,08, haberleşme %5,65, lokanta ve oteller %3,95 artış gösterirken, Mart ayında düşül gösteren tek grup %0,02 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

ÜFE ise aylık bazda %3,29 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %47,29 seviyesinden Mart ayında %47,29 seviyesine yükseldi.

ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %7,17 ile metal cevherleri, %6,00 ile diğer mamul eşyalar, %4,86 ile basım ve kayıt hizmetleri olurken, Mart ayında düşüş gösteren tek gruplar kok ve rafine petrol ürünleri ile kömür ve linyit oldu.

Enflasyon verisinden piyasaların çok fazla etkilendiğini söyleyemeyiz. Piyasalarda seçim belirsizliğinin sona ermesiyle fiyatlamalara bir rahatlama gelmiş olsa da bayram tatili öncesinde bakiye düzenlemelerinin etkisi, endeksi baskılıyor. 5 Nisan Cuma gününün takasının 15 Nisan’da, 8 – 9 Nisan günlerinin takasının 16 Nisan’a denk gelecek olması nedeniyle yüksek kredi/temerrüt faizini işletmek istemeyen ve tatil riskini almak istemeyen yatırımcıların satışlarının volatiliteyi artırdığını düşünüyoruz.

Teknik olarak BİST100 endeksi tarihi zirve seviyesinin görüldüğü, 26 Şubat tarihinden başlayan alçalan trendi sürdürmesi sonrasında tepelerin aşağıda oluşmasıyla yaşanan alçalan trendin yukarı kırılma seviyesi 9.200 seviyesinden geçiyor. 9.200 aşılmadıkça yükseliş trendine girdik diyemesek de bayram tatili sonrasında BİST’te yukarı yönlü hareketin olumlu haber akışları ve olumlu bilançolarla başlamasını bekliyoruz.

TCMB’nin enflasyonun seyri, kurdaki yükseliş, rezervlerdeki geri çekilme ve dövize olan talebin artmasıyla gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz artırımı ve sıkı politikaya ilişkin farklı enstrümanlar ile atılan adımlar ile mevduat faizleri %60’lara kadar çıkmış durumda. Risksiz getirilerin enflasyon karşısında yeterli kalabileceğine dair algı BİST’te para çıkışlarını artırabilir. 2022 yılındaki gibi ne aldıysak gitti mottosundan ziyade bu yıl konjonktüre göre temel ve teknik analizi güçlü değerlemelerde potansiyeli olan şirketlerin bu yıl öne çıkacağını düşünüyoruz.

TCMB, geçtiğimiz ay faizde 500 baz puan faiz artırdı. Başkan değişikliği olmasına rağmen verilen mesajlar anlık politikaların devam edeceği yönünde. Hatta enflasyon gelişmeleri ile daha şahin bir turum olduğunu söylersek de yanlış olmayacaktır. %50 olan politika faizinin zirve olduğunu ve bu kapsamda Merkez Bankası’ndan Nisan ayında faiz değişikliği ön görmüyoruz.

Kaynak: İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı