BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününde 8.903 - 9.018 arasında dar bir bantta hareket ederken, endekste satışların derinleşmesi ile gün %1,05 oranında düşüşle tamamladı. Bayram tatili öncesinde T2 bakiye düzenlemeleri kapsamında yapılan satışların, endeksi baskıladığını düşünüyoruz.

Dün TÜİK tarafından enflasyon verileri açıklandı. Mart ayında TÜFE, yaklaşık %3,5 olan konsensüs beklentilerin altında %3,16 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Şubat ayındaki %67,07 seviyesinden Mart ayında %68,50 seviyesine yükseldi. Bizim beklentimiz aylık bazda %3,5, yıllık bazda ise %69 artış yönündeydi. Ücret artışlarına bağlı iç talebin artması, sepet kur tarafındaki Mart ayındaki kısmi yukarı yönlü seyir ve gıda fiyatlarının artması enflasyonun yukarı yönlü seyrini hızlandırdı. Eğitim harcamalarının artması sonrasında eğitim grubu fiyat artışlarında en çok yükselen grup oldu. Enflasyon verisinden piyasaların çok fazla etkilendiğini söyleyemeyiz. Piyasalarda seçim belirsizliğinin sona ermesiyle fiyatlamalara bir rahatlama gelmiş olsa da bayram tatili öncesinde bakiye düzenlemelerinin etkisi, endeksi baskılıyor. 5 Nisan Cuma gününün takasının 15 Nisan’da, 8 – 9 Nisan günlerinin takasının 16 Nisan’a denk gelecek olması nedeniyle yüksek kredi/temerrüt faizini işletmek istemeyen ve tatil riskini almak istemeyen yatırımcıların satışlarının volatiliteyi artırmış gibi gözüküyor.

Fed eyalet üyelerinden faiz indirim sinyalleri gelmeye devam etti. San Francisco Fed Başkanı Daly ‘’Bu yıl 3 faiz indirimi makul’’ derken, Cleveland Fed Başkanı Mester, ‘’Haziran'da faiz indirimi mümkün ancak verilere bağlı’’ dedi. Açıklamalarla birlikte ons altın rekor seviyelerini test etti. Fed Başkanı Powell da dün konuşma gerçekleştirdi. Powell, ''politika faizimizi düşürmenin uygun olacağını öngörmüyoruz. Ekonominin gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, gelen verilerin politika kararlarımıza yön vermesine izin verecek zamanımız var" açıklamasında bulundu.

Kaaynak: İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı