Türkiye

Dün yurt içinde TÜİK tarafından mart ayı enflasyonu açıklandı. Mart ayında TÜFE aylık %3,16 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık TÜFE enflasyonu %67,1’den %68,5’e yükseldi. Bu veri sonrası ek faiz artışı potansiyelinin devam ettiğini değerlendiriyoruz.

Bugün,Tüfe Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru , Haftalık Bankacılık ve Menkul Kıymet İstatistikleri verileri takip edilecek.

Euro Bölgesi

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi Mart ayında aylık bazda %0,8 artış gösterirken, yıllık bazda %2,4 seviyesinde açıklandı. Enflasyonun beklenenin üzerinde yavaşlaması Avrupa Merkez Bankası’nın haziran ayında faiz oranlarını düşürme ihtimalini güçlendirdi. ECB üyesi Holzman haziran ayında faiz indirimine sıcak baktığını açıklarken ECB/De Cos’da son dönemde genel enflasyon ve çekirdek enflasyondaki düşüş para politikasının güçlü şekilde aktarıldığını gösterdiğini ve merkezi senaryonun haziran ayında ilk faiz indirimine işaret ettiğini söyledi.

Bugün Euro Bölgesi ÜFE ve hizmet PMI verileri piyasalar tarafından takip edilecek.

ABD

Fed Başkanı Powell yapmış olduğu açıklamasında, enflasyondaki son yükselişin genel görünümü değiştirmediğini belirtti. Faiz indirimi için verilere bağlı olarak hareket etmeye devam edeceklerini bir kez daha vurguladı. Mevcut görünüme göre bu yıl faiz indirimlerinin olması muhtemel açıklamasında bulundu. Powell açıklamalarına rağmen zaman konusunda belirsizlik korunuyor. Bu da, piyasalarda risk iştahını destekleyemiyor. Fed'in faiz indirim ihtimallerini incelediğimizde, haziran ayında ilk faiz indirimi gelebileceğine yönelik beklentilerin hala masada olduğu görülüyor. Bundan sonrası içinde Fed üyelerinin ve ABD verilerinin, bu beklentileri şekillendirmesi beklenecektir.

Bugün ABD'de her hafta açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Fed üyelerinin konuşmaları da takip edilebilir.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı