“Güney Çin Denizi’nin tarihi ve egemenliği” adlı kitabın yazarı ve İngiltere’nin önde gelen uluslararası hukuk uzmanı Anthony Carty, Güney Çin Denizi’ne bağlı adaların, tarihten beri Çin topraklarının bölünmez bir parçası olduğuna işaret ederek, Çin’in bu adalar üzerindeki egemenliğinin yeterli tarihi ve hukuki dayanağa sahip olduğunu savundu.

Carty, kısa süre önce Beijing’de düzenlenen bir seminerde “Güney Çin Denizi’nin tarihi ve egemenliği” adlı kitabı yazma sürecini kamuyla paylaştı.

Bu kitabı 10 yıldan fazla süreyle yazıp bitirdiğine işaret eden Carty, bu süreçte Fransa, İngiltere ve ABD’nin 19. yüzyıl sonundan bu yana geçen süre içinde Güney Çin Denizi’ne bağlı adaların egemenliğine ilişkin ulusal arşivlerini taradığını ve yerinde araştırma yaptığını anlattı. İngiliz hukuk uzmanı dolayısıyla Güney Çin Denizi’ne bağlı adaların egemenliğinin Çin’e ait olduğunu kanıtladığını ve bu konuda uluslararası topluma önemli tarihi malzemeler ve uluslararası hukuki dayanak sağladığını vurguladı. 

Hibya Haber Ajansı