Europol, Avrupa'daki en tehlikeli suç ağlarının haritasını çıkardıkları bir rapor yayınladı. Rapora göre yaklaşık 821 suç örgütü ağının toplam 25 bin üyesi var.

Raporda suç örgütü liderlerinin yüzde altısının ana faaliyet alanlarının bulunduğu Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Amerika'da olduğu vurgulandı.

Europol Başkanı Catherine De Bolle suç örgütleri hakkında ''Kim olduklarını, nasıl organize olduklarını, ne yaptıklarını biliyoruz. Artık saklanamazsınız'' diye konuştu.

Raporda ağların çoğunluğun, yani yüzde 86'sının, suçları için yasal işlemleri kullandığı belirtilerek, ağların mevcut şirketlere sızdığı veya kendi şirketlerini kurduğu belirtildi. Suç ağlarının en çok inşaat, konaklama ve ulaştırma sektöründe yapılandıkları açıklandı.

Europol, gayrimenkul yatırımlarına, pahalı mallarla perakende ticarete ve çok paranın dolaşımda olduğu diğer şirketlere dikkat çekerek, yasal işletmelerin aynı zamanda kara para aklama amacıyla da kullanıldığına dikkat çekti.

AB'nin İçişleri Komiseri Ylva Johansson ''benim için yeni olan şey örgütlerin ne kadar dirençli oldukları, liderleri hapisteyken bile işlerine nasıl devam edebildikleridir'' dedi.

Europol, vakaların yüzde 82'sinde ağların tek bir alanda uzmanlaştığını, "çoklu suç"un istisnalardan biri olduğunu belirtiyor.

Haritalanan ağların yarısı uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraşıyor. Dolandırıcılık, insan kaçakçılığı ve insan ticareti diğer yaygın suç alanları olarak öne çıkıyor.

Hibya Haber Ajansı