Bursa’nın 698 yıl önce Orhan Gazi tarafından fethinin yıldönümü törenlerle kutlandı. Fetih Kapı’da yapılan törenlere Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, muhtarlar, mülki ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı. Mehter takımı ve kılıç kalkan ekiplerinin fetih kapı surlarında yerini almasının ardından törenler, İstiklal Marşı ve fetih salasının okunmasıyla başladı. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yusuf Ziya Karaslan, fetih sürecinde yaşananlar ve kentin gelişim sürecini anlattı.

Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın fethiyle, Orhangazi’nin Bursa’da yaşayanların gönüllerini de fethettiğini vurguladı. Bursa’nın fethedilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti için önemli bir kapının aralandığını da söyleyen Başkan Bozbey, “Her bir köşesi tarih kokan güzel Bursa'mızın fethinin 698.yıl dönümü. İpek Yolu'nun en önemli güzergahı olan Bursa'nın fethiyle Osmanlı ticari alanda ciddi mesafeler katetmeye başlamış. Bu fetihle Osmanlı Devleti içinde büyük bir kapı aralandı. Orhan Bey Bursa'yı fethederken bu şehir de yaşayanların gönlünü de fethetti. Bursa Osmanlı Devleti'nin örnek başkenti oldu. Biz de Osmanlı'ya başkentlik yapmış Bursa’nın bu özel yerini hep aklımızda tutarak çalışacağız” diye konuştu.

Fetih Kapı’daki törenler, Gazi Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencisi Yiğit Soykök’ün Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ‘Bursa'da Zaman’ şiirini okuması, mehter marşları ve kılıç kalkan ekibinin gösterisiyle tamamlandı.

Fetih törenleri, Balabanbey Kalesi’ndeki etkinliklerle sona erdi.

Hibya Haber Ajansı