Çin Başbakanı Li Qiang, bugün başkent Beijing’de ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir araya geldi.

Li Qiang, Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede, iki ülkenin birbirine saygı göstermesi, barış içinde bir arada yaşaması ve kazan-kazana dayalı işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Başbakan Li Qiang, ‘‘Çin, ABD ile rakip olmak yerine, ortak olmaya hazır.’’ dedi.

Li, iki ülkenin devlet başkanları arasında varılan görüş birliklerinin hayata geçirilmesi, “San Francisco vizyonu”nun gerçeğe dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

Li Qiang, ABD’nin Çin ile birlikte, adil rekabet ve açıklık gibi piyasa ekonomisinin temel kurallarında ısrarcı olması, ekonomik ve ticari sorunları siyasallaştırmaması ve endüstriyel kapasite meselesine ekonomi kurallarından hareketle yaklaşması gerektiğinin altını çizdi.

Başbakan Li, Çin’in ABD ile iklim değişikliği konusunda politika koordinasyonunu güçlendirmeyi arzuladığını ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, görüşmede, iki tarafın ortak çabaları sayesinde ABD-Çin ilişkilerinin daha istikrarlı hâle geldiğine dikkat çekerek, dünyanın en büyük iki ekonomisinin ikili ilişkilerini sorumlu bir tavırla yönetmesi gerektiğini belirtti.

ABD’nin iki ülke arasındaki ekonomik diyalog ve işbirliğinde kaydedilen ilerlemeleri olumlu karşıladığına işaret eden Yellen, ülkesinin Çin ile ayrışma arayışında olmadığını, San Francisco zirvesinde varılan uzlaşıları Beijing ile birlikte hayata geçirmeye, karşılıklı olarak samimi temaslar gerçekleştirmeye ve yanlış algılamaların önüne geçmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Yellen, ayrıca Çin ile işbirliğini derinleştirmeyi, anlaşmazlıkları kontrol altına almayı, küresel meydan okumaları birlikte göğüslemeyi ve ikili ilişkilerin istikrarlı şekilde gelişmesini hızlandırmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı