Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Dai Bing, 22 Mart’ta Çin'in Cezayir ve Rusya ile birlikte, Gazze Şeridi'ndeki durumla ilgili olarak ABD tarafından önerilen bir karar tasarısını veto ettiğini belirtti. Dai, Çin'in veto kararının, uluslararası adalet ve hakkaniyet, BM Şartı'nın amacı ve onuru ile Güvenlik Konseyi'nin sorumlulukları ve yetkilerinin korunmasına yönelik olduğunu vurguladı. Dai Bing ayrıca, bu kararın, Arap ülkelerinin ciddi endişelerini ve ABD'nin karar tasarısına karşı Arap ülkelerinin duyduğu büyük hoşnutsuzluğu dikkate alarak verildiğini dile getirdi.

Dai, "ABD'nin karar tasarısı, Güvenlik Konseyi üyeleri arasındaki fikir birliğine aykırıdır ve uluslararası toplumun beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Bu, ciddi sonuçlar doğurabilecek bir tasarıya karşı Çin'in hiç tereddüt etmeden kullandığı bir vetodur. Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak Çin'in bu sorumluluğa dayalı adımı, uluslararası toplum tarafından geniş çapta desteklendi." dedi.

Filistin-İsrail sorununun bugün hâlâ çözülememesinin temel nedeninin, iki devletli çözüm planının uygulanmaması olduğunu dile getiren Dai, Çin'in Filistin'in BM üyeliğini desteklemeye devam ettiğini yineledi.

Hibya Haber Ajansı