MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,4 artmış durumda ama Asya borsaları bu sabah iştahsız ve Güney Kore'deki kazanımlarla birlikte bölgesel hareketler dengesiz.

Yatırımcıların faiz oranı görünümünü değerlendirmek üzere geri adım atmasıyla dolar biraz soluklanırken, ABD'nin kısa vadeli faiz oranı beklentileri pek değişmedi ancak uzun vadeli tahvil satışları azaldı ve 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri 7,2 baz puan düşerek %4,59'a ve iki yıllık tahvil getirileri %5'e dokunduktan sonra geriledi.

Euro, Avrupalı politika yapıcıların iki ay içinde faiz indirimine hazırlanmaları nedeniyle baskı altında, ancak 1,06 usd ile bu hafta beş ayın en düşük seviyesinden geriledi. Emtia piyasalarında Avrupa gaz fiyatları üç ayın en yüksek seviyelerinden geriledi ve metal fiyatlarındaki keskin yükselişler tersine dönmese de durakladı.

Altın, geçen haftaki rekor zirvesi olan ons başına 2.366 doların hemen altında. Dolar bir gecede hafifçe düştü ve ABD, Japonya ve Kore arasında döviz konusunda yakın istişarelerde bulunmak üzere alışılmadık bir üçlü anlaşma yapıldığı haberi, Asya'daki yavaşlayan dolar kazanımlarına müdahaleye kapıyı açık bıraktı.

Japonya ve Güney Kore'nin para birimleri son haftalarda dolar karşısında büyük oranda ABD'deki yüksek faiz oranlarına yönelik kısa vadeli indirimlere ilişkin beklentilerin azalması nedeniyle değer kaybetti. Japon yetkililerin sözlü uyarıları, yatırımcıların yenin dolara karşı 155'e yakın bir seviyeye düşmesini engelleyemedi; bu seviye, Tokyo'nun kumdaki çizgisi olarak görülüyor ve bu da müdahale olasılığını artırıyor.

Dün ABD Hazine Bakanı Yellen, Japonya Maliye Bakanı Suzuki ve Güney Kore Maliye Bakanı Choi Sang-mok'un katıldığı üçlü toplantı; ABD'de yakın vadede faiz indirimi yapılacağına dair beklentilerin azalmasının yeni 34 yılın en düşük seviyelerine indirmesi ve piyasaları Japonya'nın para birimini desteklemek için müdahale etme ihtimaline karşı tetikte tutması üzerine geldi.

Açıklamada, "Japon yeni ve Kore wonunun son dönemdeki sert değer kaybıyla ilgili Japonya ve Kore Cumhuriyeti'nin ciddi endişelerini kabul ederken, mevcut G20 taahhütlerimiz doğrultusunda döviz piyasası gelişmeleri hakkında da yakından istişarede bulunmaya devam edeceğiz" denildi. Böyle bir açıklamanın yenin yükselmesi ve müdahaleden kaçınmak için yeterli olduğunu düşünmesem de, orada kullanılan dil oldukça güçlü ve hafta bitmeden Japonya'dan bazı somut hamleler geldiğini görmek beni şaşırtmaz. Şimdi de son duruma bakalım; Dolar, açıklamanın ardından Salı günü gördüğü 34 yılın zirvesi olan 154,79 yenden gün içi en düşük seviyesi olan 154,18 yene geriledi. Bu sabah Asya'da 154,24 yen seviyesinde bulunuyor.

Doların yen de dahil olmak üzere diğer para birimleri karşısında yükselişini yavaşlatmak için koordineli müdahale olasılığı olabilir mi? Stratejik bir perspektiften bakıldığında, eşgüdümlü bir uluslararası çaba yoluyla gerçekleştirildiğinde döviz müdahalesinin başarılı olma olasılığı çok daha yüksektir. Tek taraflı hamleler oynaklığın azaltılmasında yardımcı olur, ancak yen'in uzun kur farkı kaynaklı düşüşünü tersine çevirme görevine yeterli değildir

Petrol, talep endişeleri ve İran'ın hafta sonu saldırısına İsrail veya ABD'den net bir yanıt alınamaması nedeniyle iki buçuk ayın en sert düşüşünü sürdürdü. Her ne kadar ABD Venezuela'ya petrol yaptırımlarını yeniden uygulamaya hazırlanıyor olsa da, İran petrolüne yönelik dramatik yeni yaptırımlar beklenmemesi Brent ham petrol vadeli işlemlerini dünkü 2,70 dolarlık düşüşün ardından varil başına 87,37 dolar seviyesinde sabitledi.

Bugün dikkat çeken bazı konuşmacılar ise; ECB başkan yardımcısı Luis de Guindos, bankanın yıllık raporunu sunarken, İngiltere Merkez Bankası'ndan Megan Greene de konuşuyor ve son yorumlarında şahin bir ton benimseyerek Orta Doğu'dan gelen enflasyon riskleri konusunda uyarıda bulundu ve faiz indirimlerinin ABD'dekinden daha hızlı gerçekleşeceği yönündeki beklentilere karşı çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, IMF-Dünya Bankası Bahar toplantıları için bulunduğu Washington'da yaptığı sunumda manşet enflasyonun 2024'ün ikinci yarısından itibaren düşmesinin beklendiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat artışıyla ilgili Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu'nda değişiklikler yapacaklarını

belirterek, "Fahiş fiyat artışına karşı alt sınır uygulaması, 2020'de çıkan kanunda 10 bin liraydı, 2024 yılı başında rakam değer artışından sonra 52 bin 500 liraya çıkmıştı, bizim teklifimiz 80 bin liraya çıkarmak. Üst sınır da 100 bin liraydı, değer artışından sonra 525 bin liraya yükselmişti, bunu da 800 bin liraya çıkaracağız." dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Çin menşeli "kontrplaklar" ithalatına yönelik dampinge karşı önlem devam edecek. Fed Bej Kitap: Ekonomik faaliyet "hafif" arttı. ABD Merkez Bankası (Fed), genel ekonomik faaliyetin Şubat sonundan bu yana bu yana "hafif" artış kaydettiğini bildirdi. Tüketici harcamalarının genel olarak neredeyse hiç artmadığı kaydedilen raporda, pek çok analizde tüketicilerin fiyat duyarlılığının yüksek kalması nedeniyle ihtiyari harcamalardaki zayıflıktan bahsedildiği aktarıldı.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, enflasyon konusundaki ilerlemenin "yavaşladığını" ve "bu noktada durmuş bile olabileceğini" ifade ederek daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de daha fazla politika ayarlaması yapmadan önce dikkatli olunması gerektiğini yineledi.

Mester, "Hala enflasyonun düşmesini bekliyorum ancak bir adım atmadan önce izlememiz ve daha fazla bilgi toplamamız gerektiğini düşünüyorum" yorumunda bulundu. Wall Street, Fed'in faiz indirimlerine Mart 2025'e kadar başlaması riski görüyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı son açıklamalar yakın zamanda faiz indirimi olmayacağı ihtimalini oldukça güçlendirdi. Wall Street, Fed'in bu yıl hiç faiz indirimi yapıp yapmayacağını tartışmaya başladı.

Bank of America Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Brian Moynihan, "Şu anda piyasa tarafından öyle görünmese bile, enflasyonla mücadele Fed tarafından kazanılıyor" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 88 ülkede seçimlerin yapıldığı veya yapılacağı bu yılda sürdürülebilir kamu maliyesini korumak ve tamponları yeniden oluşturmak için kalıcı mali konsolidasyon çabalarına ihtiyaç olduğunu bildirdi. Avrupa Birliği (AB), İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Slovenya MB Başkanı Bostjan Vasle, dezenflasyonun beklendiği gibi devam etmesi halinde Avrupa Merkez Bankası mevduat faizinin yılsonuna kadar %3'e "çok daha yakın" seviyeye geleceğini savundu. Vasle, "Her şey plana uygun giderse yılsonuna doğru %3'e çok daha yakın olmalıyız" dedi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Japonya ve ABD'nin döviz piyasaları konusunda yakın iletişim içinde olma konusunda anlaştıklarını söyledi. Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Asahi Noguchi Perşembe günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının gelecekteki faiz artırım hızının muhtemelen diğer büyük merkez bankalarının agresif faiz artırımlarından çok daha yavaş olacağını söyledi.

Çin Merkez Bankası'ndan Perşembe günü yapılan açıklamada, Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng'in IMF ve Dünya Bankası'nın Washington'daki bahar toplantıları sırasında ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ile bir araya geldi. Açıklamaya göre iki taraf Çin-ABD ekonomik durumu, para politikası ve finansal istikrar konularında görüş alışverişinde bulundu.

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı