Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Fransa’ya yapacağı ziyaret öncesinde Çin-Fransa Üst Düzey Beşeri Forumu dün Paris’te düzenlendi. Çin Kamu Diplomasi Derneği, Çin Medya Grubu (CMG) ve Çin’in Paris Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen foruma Çin Tanıtım Bakan Yardımcısı ve CMG Başkanı Shen Haixiong, Fransız milletvekili Bruno Fuchs, Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye ve Çin Kamu Diplomasi Derneği Başkanı Wu Hailong‘un da aralarında bulunduğu iki ülkenin hükümet yetkilileriyle dernekler, araştırma kuruluşları ve basın organlarından temsilciler katıldı. Forumda ikili ilişkiler, beşeri iletişim ve basın kuruluşları arasındaki işbirliği gibi konular ele alındı.

CMG Başkanı Shen video bağlantısıyla yaptığı konuşmada, parlak medeniyetlere sahip Çin ve Fransa arasındaki beşeri iletişimin son yıllarda sürekli derinleşip dünyadaki medeniyetler arası etkileşim için örnek oluşturduğunu ifade ederek, bunun dünya barışının ve istikrarının korunması için önemli rol oynadığını belirtti.

Shen, Çin-Fransa diplomatik ilişkisinin kuruluşunun 60. yıldönümü vesilesiyle çeşitli program ve etkinlikler hazırlayan CMG’nin Paris Olimpiyat Oyunları’na 2 binden fazla görevli göndereceğini, pandaları görüntüleme dahil birçok Fransız basın kuruluşuyla film ve televizyon ortak çekim programını hayata geçireceğini, Beijing’den Paris’e başlıklı basın etkinlikleri düzenleyeceğini aktardı.

Fransız milletvekili Bruno Fuchs, Fransa-Çin ilişkilerinin daima Çin ile Batı ülkeleri arasındaki işbirliğinde ön sırada yer aldığını, iki tarafın diplomasi, ekonomi, kültür ve eğitim gibi alanlarda yapıcı işbirliği geliştirdiğini ve verimli sonuçlar elde ettiğini dile getirdi. Fuchs, dünyadaki değişimler hız kazanırken, Fransa ve Çin’in mevcut temelde işbirliğini güçlendirip, barışı koruma, iklim değişikliğiyle mücadele, çevrenin sürdürülebilir kalkınması, yeşil ve temiz enerji, yapay zeka ve diğer alanlarda daha fazla fikir birliği sağlamaları gerektiğini söyledi.

Çin’in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye, iki hükümetin ortak sorumluluk üstlenerek karşılıklı güveni artırmaları, geleceği ortaklaşa yaratmaları, medeniyetler arası diyalogu gerçekleştirmeleri ve iki halk arasındaki temasları yoğunlaştırmaları çağrısında bulundu.

Forumun açılış töreninde, CMG ve Fransız Beauval Hayvanat Bahçesi pandaları görüntüleme programını başlattı. Program kapsamında pandalarla ilgili fotoğraflar, kısa videolar ve yazılar toplanarak, panda hikayeleri paylaşılacak.

Çin-Fransa Üst Düzey Beşeri Forumu kapsamında 4 alt forum gerçekleştirildi; siyaset ve ekonomi, beşeri iletişim, gençler arası iletişim, medya kuruluşları arası diyalog gibi konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Hibya Haber Ajansı