Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Macaristan temasları sırasında Çin Medya Grubu (CMG) tarafından organize edilen kültür etkinlikleri dün gerçekleştirilen bir törenle başkent Budapeşte’de düzenlendi.

Çin ile Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. Yıldönümü kutlanmak için düzenlenen kültür etkinlikleri “Çin-Macaristan dostluğunun yeni sayfasını açalım” teması altında gerçekleştirildi.

Etkinlikte hazır bulunan eski Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt yaptığı konuşmada, geçtiğimiz 75 yılda Çin ve Marcaristan’ın her zaman karşılıklı güven göstererek birbirine destek sağladığını ifade etti. Bu dostane ikili ilişkilerin derinleşmesine işaret eden Schmitt, Çin’in kültür, bilim ile teknoloji, ekonomi ve spor gibi alanlarda günden güne daha büyük küresel etkilere sahip olmasından memnun olduğunu kaydetti. Schmitt, CMG’nin iki ülke arasında daha büyük çaplı ve yoğun temasların gerçekleştirilmesine katkıda bulunmasını umduğunu da belirtti.

Eski Macaristan Başbakanı Megyessy Peter etkinliğe video mesaj gönderdi. Peter video mesajında, son yıllarda Macaristan-Çin ilişkilerinin  daha önce görülmemiş şekilde geliştiğinin altını çizdi. Peter, iki ülke arasında medya alanındaki işbirliğinin, iki halkın karşılıklı anlayışını güçlendirmesinin yanı sıra, ikili ilişkileri yeni bir  seviyeye taşıyacağına inandığını söyledi.   

CMG Başkanı Shen Haixiong etkinlikte yaptığı konuşmada, Macaristan’ın Çin’in Avrupa’daki samimi ve eski  bir dostu olduğunu söyledi. Çin ve Macar halkları arasındaki temasları yoğunlaştırmak için CMG’nin Macar medyasıyla geniş ve derin bir işbirliği yaptığına işaret eden Shen, “Çin’e Odak”, “Çin Tıbbı Canlı Yayın Dersleri” ve Çin Film Sergisi gibi çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Shen, bu etkinliklerle Çin ile Macaristan  arasındaki dostluğu derinleştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Kültür etkinlikleri kapsamında dün “Fırsatlarla Dolu Çin” adlı belgesel Macaristan’da izleyicilerle buluştu. CMG’nin önümüzdeki dönemde Liszt Ferenc Müzik Akademisi ile iş birliği yaparak Macar medyasıyla beraber yeni belgeseller çekeceği bilgisi paylaşıldı.

Hibya Haber Ajansı