Olağanüstü bir güç ve dayanıklılık döneminin ardından, ABD işgücü piyasasının yumuşamaya başlayabileceğine dair işaretler artıyor. ABD'de istihdam büyümesinin Nisan ayında beklenenden fazla yavaşladığını ve yıllık ücretlerdeki artışın yaklaşık üç yıldır ilk kez %4,0'ın altına düştüğünün açıklanmasının ardından dün de ABD'nin devlet işsizlik yardımlarına ilişkin ilk başvurularının 4 Mayıs'ta sona eren haftada beklenenden fazla 22.000 artışla mevsimsellikten arındırılmış 231.000'e yükseldiğini gösterdi. ABD para biriminin altı para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi pek değişmeyerek 105,24'te kaldı. ABD faiz oranlarına ilişkin değişen beklentiler doların sürüklenmesine neden olurken, euro gecelik %0,3'lük kazancını korudu ve 1,0778 dolarda kaldı.

İngiltere Merkez Bankası dün faiz indirimlerinin önümüzdeki ay başlamasının önünü açtı ve Başkan Andrew Bailey, BoE'nin faiz oranlarını piyasanın beklediğinden daha fazla indirmesi gerekebileceğini ve bunun 20 Haziran'da yapılması planlanan bir sonraki PPK duyurusuyla başlayabileceğini de sözlerine ekledi. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,66 yükseldi ve hafta boyunca neredeyse %1'lik bir artışa doğru ilerliyor, Çin CSI300,%0,14 yükselirken, Hong Kong Hang Seng Endeksi sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaşarak %1,4 yükseldi. Bunda ki ana etmen; Çin'in ana karadaki bireysel yatırımcıları Hong Kong hisse senetlerine yatırımlarından dolayı temettü gelir vergisinden muaf tutabileceği haberler oldu. Şimdi de geçen gün bir kısmını verdiğimiz, hafta sonu yayınlanacak yazımızın Borsa ile olan kısmına verdiğimiz cevaplara ve beklentilerimize geçelim.

Yaz dönemi için yatırımcılara nasıl bir yatırım stratejiyle hareket etmelerini tavsiye ediyorsunuz? Temkinli ve defansif mi olunmalı, risk yüksek mi tutulmalı?

Yaz dönemi için riskin yüksek tutulmasını daha uygun buluyoruz. Zaten mevduat yatırımcısı %55-60 bandında olan mevduat faizlerinden memnun, kur tarafında da zaten 1,5 aydır stabil bir hareket var ve bu yıl enflasyon kadar artmayacağı da bekleniyor. Ekonomiye yönelik beklentilerin de güçlü olması da hisse tarafını ön plana çıkarıyor. Bunun yanında cds primlerimizdeki düşüş beklentisi de yatırımcının eurobond’lara yönelmesini sağlayabilir.

Hisse tarafında önerileriniz neler? Yaz döneminde öne çıkabilecek sektör ve hisseler hangileri olabilir?

CDS primlerindeki gerileme, swap hattına yönelik beklentiler, yılın ikinci yarısına doğru aktif tarafının getirisinde yaşanacak iyileşme sonucunda net faiz marjına yönelik toparlanma beklentisi, swap maliyetindeki azalışla ticari kar üzerindeki baskının hafifleme sürecine girmesini beklememiz nedeniyle Bankacılık sektöründe de AKBNKTSKB – YKBNK buz sezon ön plana çıkacak hisseler olmasını beklemekteyiz. En güçlü sezonun başlaması nedeniyle genel olarak turizm ve havacılık hisselerine yönelim olacaktır. TAVHL, THYAO, PGSUS Benzer şekilde son 1 yıldır iyi performans gösteren bilişim ve teknoloji sektörün de yazılım bazlı olanların bu dönemde güçlü kalmasını beklediğimiz sektörlerden. Telekom sektörü TCELL, ve Cari Net Aktif değerlerinin fırsat sunduğu Holdingler yaz sezonunda ön plana çıkmasını beklediğimiz sektörlerdir. SAHOL, KCHOL , ALARK.

BİST, 10.000’i geçti. Bu yükselişi nasıl yorumlarsınız, devamı gelir mi? Yükselişin ne kadar kalıcı olacağı hangi şartlara bağlı? Yaz dönemi için endeks beklentiniz nedir?

Beklenen bir gelişme hatta biraz geç bile geldik diyebiliriz. Buradaki ana etmen seçimden önce TCMB’nin nasıl bir aksiyon alacağıydı ve yatırımcı bekleme modunda kalmayı tercih etti. Karalılığı görünce de piyasa olması gereken yere yavaş yavaş geldi. Hem yılın ikinci çeyreğinin son dönemine hem de Haziran ayına yönelik beklentilerin güçlü olması yaz sezonunda piyasaya ilginin daha da artmasına imkan verecek ve endeksi 12,000- 12,500 bandında göreceğiz beklentisindeyiz.

Manşette öne çıkanlar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Washington'da ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile bir araya geldi. Bolat karşılıklı olarak ikili ticareti 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefinde mutabık kaldıklarını belirtti.

Türkiye’nin risk primi pandemi öncesine döndü. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 276 baz puan ile Şubat 2020’den bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Temel amacımız enflasyonu düşürmek, kalıcı sosyal refahı sağlamaktır. Aşama aşama ne yaptığımızı bilerek bu süreci yönetiyoruz. Gelecek yıl enflasyonun yüzde 20’nin altına düşmesini öngörüyoruz. Yeniden tek haneli enflasyona 2026’da dönecek şekilde programımızı uyguluyoruz. Yapısal reformlarla, para politikalarıyla, mali politikalarla bunu adım adım gerçekleştireceğiz" dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz oranlarının şu anda ekonomiyi kısıtladığını ancak enflasyonun merkez bankasının hedefine dönmesinin "daha fazla zaman" alabileceğini söyledi. Daly, Perşembe günü George Mason Üniversitesi’nde, Fed Başkanı Jerome Powell'ın 16 Nisan'da yaptığı açıklamaları tekrarlayarak, "Kısıtlayıcıyız, ancak enflasyonu düşürmek daha fazla zaman alabilir" dedi. Daly, "Son üç aylık verilerin yaptığı şey güven bantlarını tekrar genişletmek oldu. Önümüzdeki birkaç aylık enflasyonun ne olacağı konusunda ciddi bir belirsizlik var. Üç inatçı veri ayımız oldu, ancak ben hala para politikasının işe yaradığını görüyorum. Gerçekten olumlu bir şekilde dezenflasyon gördüğümüzü düşünüyorum" dedi.

Biden yönetiminin önümüzdeki hafta içinde Çin'e gümrük vergilerine ilişkin kapsamlı bir karar açıklamaya hazırlandığı ve bu kararın kilit stratejik sektörleri hedef almasının beklendiğini öne sürdüler. 2018'de Trump döneminde uygulamaya konulan ve Bölüm 301 olarak adlandırılan tarifelerin gözden geçiren Biden yönetiminin hazırlamakta olduğu yeni tarifeler elektrikli araçlar, bataryalar ve güneş pilleri gibi sektörlere odaklanacak ve mevcut vergiler büyük ölçüde korunacak.

Netanyahu, İsrail'in ABD'nin Yardımı Olmasa Bile Tek Başına Savaşacağına Yemin Etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin Orta Doğu'daki en büyük müttefikine güney Gazze kenti Refah'ı işgal etmemesi konusunda bir uyarı olarak bomba sevkiyatını durdurmasının ardından Başkan Joe Biden'a karşı meydan okuyan bir ton sergiledi.

Japonya'nın tüketici harcamaları Mart ayında art arda 13'üncü ayda da düştü; bu durum, merkez bankası faiz artırımlarının önkoşulu olan daha güçlü reel ücret artışını teşvik etmek isteyen politika yapıcılar için zorluklar yarattı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, 'Xi Jinping tarafından sunulan Çin barış girişimini de destekliyoruz' ifadelerini kullanarak, 'Avrupa, halihazırda savaş taraftarıdır' dedi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı