Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Japonya’ya Taiwan’ın bağımsızlığını hedefleyen güçleri hiçbir yolla desteklememe çağrısında bulunuldu.

Taiwan’ın Japonya’daki temsilcisi Hsieh Chang-ting kısa süre önce yaptığı açıklamada, Taiwan Demokratik İlerici Partisi lideri Lai Ching-te’nin sözde Taiwan liderliği görevine geçmesi için 20 Mayıs'ta düzenlenecek törene Japon Parlamentosu’ndan 37 üyenin katılacağını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian bugünkü olağan basın toplantısında, söz konusu haberle ilgili olarak dünyada tek Çin’in bulunduğunu yineledi.

Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Çin’i temsil eden tek meşru hükümet olduğuna dikkat çeken Lin, “Taiwan hiçbir zaman bir ülke değil. ‘Devlet başkanı’ diye bir şey de yok. Taiwan meselesi, tamamen Çin’in iç işleridir.” ifadelerini kullandı.

Sözcü Lin, Japonya’ya Çin’le imzalanan dört siyasi belgenin ilkelerine ve ruhuna sadık kalarak, Tek Çin ilkesine bağlı kalma yönündeki taahhüdünü yerine getirmek için somut adım atma, Taiwan’ın bağımsızlığını hedefleyen güçleri hiçbir yolla desteklememe ve Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı somut eylemlerle koruma çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Lin, ayrıca Taiwan’daki Demokratik İlerici Parti’nin dış güçlerle suç ortaklığı yaparak, Taiwan’ın bağımsızlığını hedefleyen komplolarının ve provokasyon eylemlerinin asla başarılı olamayacağının altını çizdi.  

Hibya Haber Ajansı