Aşağıda belirtilen soruların İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, İçişleri bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.  

Vekil Öcalan, Soru önergesinde şu görüşlere yer verdi; “Urfa ve Adıyaman’da 15 Mart 2023 tarihinde akşam saatlerinde yoğun yağmur yağmasından kaynaklanan sel felaketinde can kaybı 17’ye yükselirken 2 bine yakın ev ve iş yerinde hasar meydana geldiği ifade edilmektedir. AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin, tedbirsizlikler nedeniyle Urfa’da 15 yurttaşın hayatını kaybettiği sel felaketi için 'yarım asırlık felaket' diyerek sorumluluğu üzerine almazken felaketin değil, tedbirsizliğin can aldığı 2021 İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) raporundan açıkça anlaşılmaktadır. Yağışların felakete dönüşmesini ve ölümlerin yaşanmasının bir başka nedeni de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 ay önce açılışını yaptığı Abide Köprülü kavşağın aşırı yağış gibi riskleri dikkate alarak inşa edilmediği iddia edilmektedir.

Yapılmayan hazırlıklar ve alınmayan önlemler nedeniyle on binlerce insanın hayatını kaybedip milyonların zorlu koşullarda yaşamaya mecbur kaldığı deprem bölgesi Urfa’da yine tedbirsizlik nedeniyle başka bir felaketin yaşanması, AKP’nin ısrarla sürdüğü rant politikası ve liyakatsiz yönetimin bir sonucudur. Çünkü AKP, rantı paylaşmakla meşgul olduğundan dolayı ilgili uzmanların ve kurumların uyarılarını dahi dikkate almamaktadır. Bunun en açık örneği Urfa’da yaşanan sel felaketinin ortaya çıkardığı sonuçlara ilişkin uyarıların yer aldığı 2021 yılında AFAD ve Şanlıurfa valiliğinin ortaklaşa düzenlediği IRAP raporudur.

Söz konusu raporda: Olası aşırı yağmurdan dolayı Cavşak, Karakoyun, Akpınar derelerinde taşkın olacağı ve tedbir alınması gerektiği,

Yer teslimi yapılmayan yerlerde ıslah çalışması yapılamadığı ve yapım ihalesi yapıldığı halde yer teslimi yapılmadığından ihaleler iptal edildiği açıkça belirtilmektedir.

 Bütün bu acı sonuçlardan dolayı ihmali olan kişiler hakkında derhal soruşturma açılarak gerekli cezai işlemlerin yapılması ve ivedilikle yurttaşların zararların tanzim edilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda; 2021 İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) raporunda yaşanan bu sel felaketinin olma olasılığını açıkça belirtilmiş olmasına rağmen söz konusu tedbirlerin alınmamasının gerekçeleri nelerdir? Söz konusu tedbirlerin alınmaması ile ilgili kamu görevlilerin ihmali var mıdır?

2- Urfa’da 15 kişinin yaşamını yitirmesi ve 2 bine yakın ev ve iş yerinde hasar meydana gelmesine yol açan sel felaketi ile ilgili ihmali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır?

3- Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 ay önce açılışını yaptığı Abide Köprülü kavşağın aşırı yağış gibi riskleri dikkate alarak inşa edilmediği iddiası doğru mudur?  Abide Köprülü Kavşağı’nın fizibilite çalışmalarında bu risklere dair çalışmalar yapılmış mıdır?” dedi.