Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada, Gazze'de yoğun bombardıman ve kara saldırılarının sürdüğü, çatışmaların devam ettiği yönündeki raporların da yer aldığı bir gecede, sağlık çalışanları, hastalar ve siviller tam bir iletişim ve elektrik kesintisine maruz kaldığı belirtildi.

DSÖ, acil insani ateşkes çağrısını yineleyerek çatışmanın tüm taraflarına sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için tüm önlemleri almaları gerektiğini hatırlattı.

Açıklamada, sağlık çalışanları, hastalar ve sivillerin zarar görmemesini sağlamak için aktif önlemler alınması ve acilen ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme, yakıt, su ve gıdanın Gazze'ye taşınması için güvenli geçişin sağlanması gerektiği vurgulandı.

DSÖ, Endonezya ve El Şifa hastaneleri yakınındaki bombardıman raporlarının endişe verici olduğunu belirterek, "Hastaların hayatlarını tehlikeye atmadan tahliye mümkün değil. Gazze'deki hastaneler, haftalardır aralıksız süren bombardımanda meydana gelen yaralanmalar nedeniyle halihazırda maksimum kapasiteyle çalışıyor ve binlerce sivili barındırırken hasta sayısındaki dramatik artışı karşılayamıyor. Hastalarının yanında kalan sağlık çalışanları, azalan malzemeyle, yeni hastaları yerleştirecek yerlerin olmamasıyla ve hastalarının acısını dindirecek hiçbir ilaç yok. Her saat yaralıların sayısı artıyor ancak iletişim kesintisi nedeniyle ambulanslar onlara ulaşamıyor. Morglar dolu. Ölenlerin yarıdan fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor."

DSÖ, dün kabul edilen BM kararı doğrultusunda, insani ateşkesin yanı sıra esir tutulan tüm sivillerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını belirterek çatışmayı şimdi sona erdirme gücüne sahip olan tüm insanlığa çağrıda bulundu.