Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, üreticilere destek kapsamında hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. Ağır ekonomik koşullar ve artan maliyetler karşısında üretmekte zorluk çeken, Mihalgazi ile Sarıcakaya ilçelerinde faaliyet gösteren örtü altı tarım üreticilerinin yaşadıkları plastik kasa sorununu çözecek tesis törenle açıldı.

Sarıcakaya ilçesinin Mayıslar mahallesindeki 685 metrekare kapalı, bin 300 metrekare  açık alana sahip Büyükşehir Belediyesi Plastik Kasa Üretim Tesisi’nin (Esplast) açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Milletvelkilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer ve İbrahim Arslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan, Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık, belediye meclis üyeleri, belediye bürokratları, plastik kasa desteği projesine başvuran üreticiler ve ilçe sakinleri katıldı.

Burada bir konuşma yapan Başkan Büyükerşen, “Bu tesisi güzel şehrimize kazandırmanın mutluluğu içerisindeyim. Bugün İç Anadolu’nun en bereketli topraklarında çok anlamlı bir açılış için bir aradayız. Emeği ile toprağa can veren kıymetli üreticiler; Ata’mızın da ifade ettiği gibi ‘Her fabrika bir kaledir.’ Plastik Kasa Fabrikamızı sizlerin üretim maliyetlerini bir nebze olsun azaltabilmek için Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdik. Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerimizde örtü altı tarım yöntemi ile üretilen ürünlerin taşınmasında sıklıkla kullanılan plastik kasaların çevresel etkisini azaltmak ve üretici maliyetlerini düşürmek amacıyla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak Plastik Kasa Fabrikamızı bugün hizmete açıyoruz. Birçoğunuzun İstanbul’dan ikinci el kasaları yüksek nakliye maliyetleri ile ilçelerinize getirdiğinizi biliyorum. İkinci el kasaların kullanılması hem sağlık açısından sıkıntılı hem de birçoğu deforme olduğu için büyük kayıplar yaşıyorsunuz. Bu sebeple arkadaşlarımızla konuşarak bu tesisi burada hizmete sunma kararı aldık. Bu tesiste, çiftçilerden toplanan eski plastik kasalar, öncelikle kırma makinesi ile parçalara ayrılıyor. Ardından, bu parçalar yüksek sıcaklıkta eritilerek yeni plastik enjeksiyon ile yeniden şekillendiriliyor. Üretilen yeni plastik kasaların kalitesi, dayanıklılığı ve kullanılabilirliği kontrol edildikten sonra yeniden kullanılmak üzere sizlere ulaştırılıyor. Şu an içeride 2 adet 800 tonluk, son teknoloji ile donatılmış makinemiz var. Ama sizlerin ihtiyaçları doğrultusunda makine sayımızı daha da arttırabileceğiz. Bugün de bu fabrikamızın açılışına özel 330 üreticimize ücretsiz kasa desteği sağlayacağız” dedi.

Ardından tesisin açılışı kurdele kesimi yapılarak gerçekleştirildi. Açılış sonrası ise Büyükerşen ve beraberindekiler tesisi gezerek fabrikadaki üretim aşamalarını inceledi. Fabrikanın açılışına özel, plastik kasa desteği projesine başvuran 330 üreticiye de ücretsiz kasa verilirken üreticiler plastik kasaları kamyonet ve traktör römorklarına yükleyerek teslim aldı.

Hibya Haber Ajansı