Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in kredi notunu “durağan”dan “negatif”e indirdi. Ancak bu değerlendirmede üç önemli yanlışlık bulunmaktadır. İlk olarak, S&P, Moody's ve Fitch gibi derecelendirme kuruluşları, gelişmekte olan ülkeler için uzun süredir daha düşük kredi notları vermektedir. Moody’s, Çin ekonomisine kötümser bir bakış açısıyla yaklaşıyor olsa da, Çin'in GSYİH'si yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 5,2 büyüyerek, dünyanın büyük ekonomileri arasında liderliğini sürdürüyor. Üçüncü çeyrekten bu yana birçok uluslararası kuruluş, Çin ekonomisinin geleceği hakkında iyimser açıklamalar yaptı ve önümüzdeki iki yıl için Çin'in ekonomik büyüme beklentilerini artırdı.

İkinci yanlışlık, Moody's'in Çin'in orta ve uzun vadeli büyüme potansiyeline ilişkin kötümser değerlendirmesi oldu. Yatırım, bir ülkenin potansiyeline ilişkin en önemli göstergelerden biridir ve Çin'de yılın ilk dokuz ayında yabancı sermayeli şirket sayısı yüzde 32,4 artarak 37 bin 814'e ulaştı. Aynı dönemde, yüksek teknolojili imalat ve hizmet sektörlerine yapılan yatırımlar sırasıyla yüzde 11,3 ve yüzde 11,8 arttı.

Son yanlışlık, Moody’s'in Çin hükümetinin kamu borcu stresini yanlış değerlendirmesidir. Çin Devlet İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Çin'in kamu borcunun GSYİH'ye oranı yüzde 50,4'tür, bu da dünya çapında kabul edilen yüzde 60 eşiğinden ve diğer büyük ekonomiler ile yükselen piyasa ülkelerinin oranlarından daha düşüktür.

Moody's gibi tanınmış bir derecelendirme kuruluşunun, Çin ekonomisini daha iyi anlaması ve daha doğru değerlendirmeler yapması gerekmektedir. Yanlış değerlendirmeler Çin ekonomisini büyük ölçüde etkilemeyebilir, ancak bir kuruluşun profesyonelliğini zedeleyebilir.

Hibya Haber Ajansı