Çin ile Rusya, karşılıklı olarak ticari ilişkilerini güçlendiriyor. Çin Gümrükler Dairesi’nin verilerine göre, iki ülke arasındaki mal ve hizmet alışverişi önceki yıla kıyasla yüzde 26,3 oranında artarak 2023’te 240,1 milyar dolar tutarındaki rekor seviyeye ulaştı. İki ülke, 2023 yılı için rekor sayılan 200 milyar dolayında bir alışveriş hacmini hedefledikleri halde bu sınır aşılarak hedeflenen rekorun da üstüne çıkılmış oldu.
Beijing’i ekim ayında ziyaret eden Rusya Federasyonu Başkanı Putin, Çin ile ilişkilerinin güçlenmesinden duyduğu memnuniyeti, “Rusya ile Çin arasındaki küresel partnerlik ve stratejik iş birliği ilişkileri daha önce görülmemiş bir düzeye ulaştı” diyerek dile getirmişti. 
Rus petrol devi Rosneft’in patronu Igor Setchine tarafından bu forum esnasında açıklanan sayısal verilere bakıldığında, enerjinin, Rusya'nın Çin’e yaptığı ihracatın yüzde 75’inden fazlasını oluşturduğu görülüyor. Öte yandan Rusya Başkanı, küresel sorunların ve tehditlerin iki ülkenin ilişkisini sağlamlaştırdığını düşünüyor. Putin, Xi Jinping ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki güven ilişkisinin sürekli olarak geliştiğini belirtmişti. Buna karşılık Xi Jinping de, son on yıl içinde Vladimir Putin ile 42 kez bir araya geldiğini Rus mevkidaşıyla iyi bir çalışma ortamı ve bir dostluk ilişkisi oluşturduklarını dile getirmişti. 
 

Hibya Haber Ajansı