Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Sayın Reisi’nin ülkemizi ziyaretini teyit etmesine neden olan Kirman’da 3 Ocak’ta meydana gelen menfur terör saldırısını bir kez daha lanetliyorum. Bu vesileyle, Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum. Komşumuz İran ile ilişkilerimizi karşılıklı güven ve müşterek menfaatler temelinde derinleştirmeye önem veriyoruz. Görüşmelerimizde bu iradeyi bir kez daha teyit ettik.

Konsey toplantımız kapsamında aldığımız kararların, yalnızca ülkelerimiz için değil, bölgemizin istikrarı ve refahı bakımından da önem taşıdığına inanıyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde de somut iş birliği alanlarıyla, Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık.

Terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten eğitime, ikili gündemimizde yer alan konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Konseyimizin geçmiş toplantılarında aldığımız kararların takibini yaptık. İran ile yıllık 30 milyar dolar ticaret hedefimiz bağlamında özellikle Koronavirüs salgını sonrasında ilerleme kaydettik. Öte yandan bu kulvarda daha hızlı koşmamız gerektiğinin de farkındayız.

Sayın Cumhurbaşkanı ile bu kapsamda atacağımız adımları ele aldık. İş dünyamızın karşılaştığı sorunların çözülmesinin bu gayretlerimize önemli katkıda bulunacağına da işaret ettik. Terörle mücadelede komşumuz İran’ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyetini bir kez daha vurguladık.

Az önce de şahit olduğunuz üzere münasebetlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak 10 yeni anlaşmaya imza attık. Bu suretle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

Değerli kardeşim Sayın Reisi ile Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya’da yaşanan son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Filistin meselesi, hem Türkiye’nin hem İran’ın odağında yer alıyor. Dışişleri bakanlarımız, dün New York’ta BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğini, refahını ve istikbalini temin etmeye yönelik gayretlerimizi sürdürdüler. Türkiye olarak 7 Ekim’den beri 26 bin tonu un olmak üzere toplam 30 bin tondan fazla insani yardım malzemesini El Ariş’e gönderdik.

Görüşmelerimizde İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an önce son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Filistin’in haklı davasına desteğimizi tekrarladık ve bu konudaki iş birliğimizi devam ettirme kararlılığımızı tazeledik.

Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık. Asırlardır komşumuz olan İran ile ilişkilerimizi ülkelerimizin ve bölgemizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.”

 İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Uzun seneler içerisinde Türkiye Cumhuriyeti ile iyi ilişkiler içinde olmuşuzdur ve bundan sonra da bu ilişkileri daha üst seviyelere geliştirmeyi istiyoruz. Bundan eminiz ki İran İslam Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dost ve kardeş ülke olarak kapasitelerimizin çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Bu kapasitelere dayanarak, ilişkilerimizin seviyesi çeşitli alanlarda gelişebilir.

Enerji alanında da İran İslam Cumhuriyeti’nde çok iyi bir kapasite mevcuttur. Enerji alanındaki işimizi geliştirmek adına doğalgaz, petrol olmak üzere dost ve kardeş ülke olan Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirme kararı aldık. Bunun imkanı da mevcuttur. Ulaşım yolları hususunda toplantımızda bu alanda da daha fazla adım atmayı amaçladık.

Terörle, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele konusundaki işbirliği hususunda da irademizi gösterdik. Terörizmle mücadele konusunda önemli adımlar attık. İran İslam Cumhuriyeti, terörizmle mücadele hususunda herhangi bir tereddütte bulunmamıştır.

Çok şehit verdik. Bölgemizdeki DEAŞ’in bütün cinayetleri, suçları ve halihazırda bugün de bölgemizde birçok terör saldırısını üstleniyor. Bunlar kesinlikle Amerika’nın isteğiyle ve Siyonizm rejiminin isteği ve desteğiyle gerçekleşiyor. Terör örgütleri, bugün Batılı ülkelerin desteğiyle faaliyet göstermektedir.

İnanıyoruz ki Türkiye’nin güvenliği, bizim güvenliğimizdir. Bölge ülkelerin güvenliği, bizim güvenliğimizdir. Bölgedeki herhangi en ufak bir güvensizliği, bütün bölge için güvensizlik olarak görüyoruz. Dolayısıyla terörizmle mücadele çok kararlıyız.”

Hibya Haber Ajansı