İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Otobüs İşletmesi (ESHOT) Genel Müdürlüğü filosuna 23 yeni otobüsü daha dahil edildi. Alınırken toplamda yaklaşık 75 milyon TL’lik tasarruf sağlanan otobüslerin tanıtımı için Gündoğdu Meydanı’nda tören düzenlendi.

“Yapamazsın dediler yaptık”

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  “Kentin ulaşım sorununu kökünden çözmek için adım attık ve bunu da layıkıyla yerine getirdik. Birlikte 5 yılda neler başarmadık ki? Ekonomik krizin tavan yaptığı böyle bir dönemde, İzmir tarihinin en büyük yatırımlarını şehrimize kazandırdık. Merkezi hükümetin önümüze çıkardığı tüm engellere rağmen raylı sistem yatırımlarımızı birer birer tamamladık. ‘Para bulamazsınız’ dediler, bulduk.  ‘Yapamazsınız’ dediler, yaptık. Çünkü bizim bu şehrin demokrasi aşığı, Cumhuriyet sevdalısı insanlarına verilmiş bir sözümüz var. Biz bu şehre aşığız” dedi.

“Tüm zorluklara rağmen yatırımlarımızı gerçekleştirdik”

Belediyenin öz kaynaklarıyla Çiğli Tramvayı’nı başlatıp çalışmaları tamamladıklarını anlatan Başkan Soyer, ulaşım yatırımlarına dair şunları paylaştı:

“Yüzde 12 ile aldığımız Narlıdere Metrosu’nu tamamladık. Kent içi ulaşıma yeni bir soluk getiren hattımızı 24 Şubat’ta hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz. Otogar-Kemalpaşa, Gaziemir-Karabağlar-Halkapınar metro hatları ile Karşıyaka-Örnekköy Tramvay Hattı’nda da ön çalışmalarımızı tamamladık. Partili Cumhurbaşkanının kısa bir süre önce, üstelik de on binlerce canını yitirmiş Hatay’da ettiği ‘Bizden olmayana hizmet yok’ mealindeki sözlerini hatırlıyorsunuz. İşte biz bu şehirde 5 yılda bu sözü yerle yeksan ettik. Dev yatırımlarımızı, İzmir’den de 40 alıp 1 veren bu zihniyete rağmen gerçekleştirdik. Yatırımlarımızın her adımında sarayın değil, halkın alın teri vardır. Kimseye eyvallahı olmayan, kimsenin önünde el bağlamayan alnı ak, başı dik İzmir'in gücü vardır. Mustafa Kemal'in evlatlarının yüreği vardır.”

100 adet elektrikli otobüs alımı için son noktaya gelindi

Başkan Soyer, göreve gelirken söz verdiği 500 otobüs vaadini, yüzde 140'lık rekor bir oranda gerçekleştirdiğini anlatarak, “Son derece uygun ödeme koşullarıyla, ESHOT Genel Müdürlüğümüzün filosuna 692 yeni otobüs kazandırdık. Üstelik bunların 364’ünü tek seferde aldık. Sizlere otobüs alımları konusunda bir müjdeli haberim daha var. 100 elektrikli otobüs alımı için İller Bankası ile kredi görüşmelerimiz son noktaya geldi. Ayrıca, Euro 6 Egzoz Emisyon Sistemli doğayla uyumlu 200 otobüsün daha alımına yönelik şartnamemizi hazırladık. Nihai hedefimiz olan Sıfır Emisyonlu Toplu Ulaşım modeline her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz” diye konuştu.

Toplu ulaşımda 120 dakika boyunca tek ücret sistemi geliyor

5 yıl boyunca günü kurtaran çözümlere değil, geleceği kurtaracak akılcı işlere odaklandığını vurgulayan Başkan Tunç Soyer,  “İstedim ki bir kere yapalım, tam yapalım. İstedim ki bu kenti, altından başlayarak yeniden inşa edelim. 50 senedir yaşanan sorunları tarihe gömelim. Bunun için çalıştım. Geçen 5 yılda sizlerin yaşamını her anlamda kolaylaştırmak için çok çalıştık. İzmir'in parası, İzmirlinin cebinde kaldı. Bugün bir müjdeli haberim daha var. Toplu ulaşımda 90 dakika değil, 120 dakika ücretsiz aktarma sistemi için gerekli çalışmaları başlattık. İzmirliler artık tek biniş ücretiyle 120 dakika boyunca ücretsiz seyahat edebilecek” açıklamasında bulundu.

Hibya Haber Ajansı