112 yıllık tarihiyle dünyanın en köklü motor üreticilerinden Japon devi Yanmar’ın Türkiye’deki iştiraki Yanmar Turkey, 2024’e önemli bir terfi haberiyle girdi. Türkiye’de 2016 yılından bugüne traktör, tarım ekipmanları, endüstriyel motorlar ve enerji sistemleri alanlarının yanı sıra; makine kiralama konusunda faaliyet gösteren ‘’makinagetir.com’’ ile hizmet veren Yanmar Turkey’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, 1 Nisan 2024 itibarıyla Yanmar Holding’in tam iştiraklerinden Yanmar Agribusiness bünyesinde Nagamori Masuda’dan görevini devralıp, liderlik rolünü üstlenecek. Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, eş zamanlı olarak Yanmar Holding bünyesinde İcra Komitesi Üyesi olarak da görev alacak. Yanmar Turkey Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ise, Nisan 2024 itibarıyla sayın Yuki Otomo üstlenecek.

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi; 2016 senesinde Yanmar Holding Genel Merkezi, Kurumsal Strateji Bölümü, Pazarlama Grubu dahilinde; Yanmar’ın Türkiye’deki temellerini oluşturmak adına ‘Türkiye Projesi’ için Kurumsal Strateji Yöneticiliği görevini üstlenmiş; Türkiye’de iş geliştirme ve pazar analizi, yatırımsal finans tablosu oluşturma, rakip analizi ve Yanmar’ın Türkiye’de faaliyete geçecek iş kollarını temellendirme üzerine çalışmalar yürüterek projesini başarıyla tamamladı. 

2019 senesinin Eylül ayında, Türkiye’de Yanmar’ın tam iştiraki olarak faaliyet gösteren Yanmar Turkey şirketinin kuruluşunu gerçekleştiren ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Erdoğan Shoshi; Japon devi Yanmar’ın kalite ve teknolojiden ödün vermeden hizmet sağladığı iş kollarını Türk müşterilere en faydalı iş modeli ile, ‘’Sürdürülebilir Bir Gelecek’’ anlayışıyla sunmaya başladı.

Yanmar’ın ‘’Sürdürülebilir Bir Gelecek’’ anlayışı ile ele aldığı hizmet kalemlerinin başında konumlanan yenilenebilir enerji odaklı işbirliklerini Türkiye pazarında da geliştirebilmek adına çalışmalar yürüten Erdoğan Shoshi; Yanmar Turkey Enerji Sistemleri ekibiyle Türkiye’nin en önemli hastane projelerinden Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nin Power EPC anahtar teslimini başarı ile tamamladı. Bu başarılı proje akabinde; Gaziantep Şehir Hastanesi, Kütahya Şehir Hastanesi, Malatya Havalimanı gibi halka tahsis edilen ve her daim enerjiye ihtiyaç duyulan kamu projeleri için de dizel jeneratör ve trijenerasyon setleri sektörel anlamda rüştünü ispat eden Yanmar Turkey tarafından teslim edildi.

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi; “Türkiye’yi bir lojistik, mühendislik ve üretim merkezi haline getirme” vizyonuyla, 2019 senesinden günümüze kadar Yanmar’ın konumunu  hizmet verdiği tüm pazarlarda güçlendirmiş; bu anlayışı benimseyerek, 2023 itibarıyla Yanmar Turkey çatısı altında global satın alma merkezi görevini üstlenmesi adına Global Procurement Center (GPC) Departmanının kurulmasına öncülük ederek Yanmar’ın birçok uluslararası tesisinin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan uzman ekibi Yanmar Turkey bünyesine dahil etmiştir. GPC ekibinin bünyesine dahil olmasıyla birlikte, Yanmar Turkey şimdiye dek üretici şirket olmasının yanı sıra, artık hizmet sağlayıcı bir yapılanma haline de geldi. 

Bugün Yanmar Turkey;  200 kişiyi aşan profesyonel kadrosuyla, İzmir’de bir Genel Merkez, İstanbul’da bir Yönetim Ofisi, Torbalı’da bir Traktör Üretim Tesisi ve bir Satış Sonrası Hizmetler Merkezi ile binlerce müşteriye ulaşır hale geldi.

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, Yanmar Turkey Tarım İş Kolu ile gerçekleştirdiği çalışmalar ile; 2020 senesinde İstanbul’da gerçekleşen imza töreniyle International Tractor Limited’e (ITL) ait olan Solis Traktör Sanayi A.Ş firmasının satın alımına öncülük etmiş, ITL’ in İzmir Menderes’de  yer alan Traktör üretim fabrikası, bu sayede Yanmar Turkey bünyesine dahil edilmiştir. Solis traktör markasının pazar payı ve satış adetleri her geçen yıl artmış ve Türkiye’de Solis'in traktör pazarında yapılanmasınının öncülüğü sağlandı.

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, Yanmar'ın tarım ekipmanları markası olan YTAgri’nin kuruluşunda yer almış, YTAgri markasının çatısı altında üretilen Türk tarım ekipmanlarının ihracatının başta Japonya olmak üzere Orta Doğu, Doğu Avrupa, Afrika, Orta Asya ve Uzak Doğu’da bulunan birçok ülkeye gerçekleştirilmesi konusunda önemli adımlar attı.

Erdoğan Shoshi; aynı zamanda Yanmar'ın Türkiye'deki ilk traktörü olan YM serisi traktörlerin Türk çiftçilerle buluşması projesinde Yanmar Turkey Tarım İş Kolu’na liderlik etmiş, YM markalı traktörlerin Avrupa’ya ihracatını sağlayacak projeler geliştirmiştir.

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi’nin Japon-Türk ticari ilişkilerine pozitif katkıda bulunan bu çalışmaları ve ortaya konulan büyüme potansiyeli sayesinde; Yanmar Turkey 2022 yılında global merkezden sermaye artışı temin etti, bu sayede 2023 yılının Eylül ayında İzmir merkezli bir Traktör Üretim Tesisi açıldı. 

Ne mutlu ki Cumhuriyetimizin 100. Yılında traktör üretim ve montaj, yedek parça depolama ve lojistik alanında hizmet veren 23 bin metrekarelik Torbalı Üretim Tesisiyle üretim kapasitesi ve iş gücünü 3.5 katına çıkaran Yanmar Turkey; Türk ekonomisine sağladığı katkı ve yarattığı istihdam potansiyeli ile hem Türkiye hem de çevre coğrafyalarında sektörün en saygın kuruluşlarından biri olmak adına adımlarını attı.

Bu yatırım sonrasında; dünyanın 4. büyük traktör pazarı olan Türkiye'de Yanmar Turkey’nin pazar payını çift haneli rakamlara taşımak hedeflenmiş, ihracat hacmi artarak Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar birçok ülkeye yapılacak olan traktör ihracat kapasitesi artırılmıştır. 

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi Kimdir?

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, 2006 senesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ‘Fizik’ Bölümünde Lisans eğitimini tamamlamış, lisans eğitimi sırasında Freie Universitat Berlin bünyesinde  ‘İşletme Yönetimi’  eğitimi almıştır. Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi; ana dilleri olan Japonca ve Türkçe haricinde, İngilizce ve Almanca’yı profesyonel seviyede konuşabilmektedir. Erdoğan Shoshi, Japonya temelli, sektöründe dünya lideri markaların Japonya merkezleri, Avrupa ve Türkiye iştiraklerinde satış ve iş geliştirme alanlarında çalıştıktan sonra; Türkiye’de demir döküm ağır sanayii lider firmasında Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunu üstlenmiştir. 2016 senesinden itibaren Yanmar Holding dahilinde çalışmakta, 2019 senesinden günümüze kadar ise Yanmar Turkey Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Hibya Haber Ajansı