Türkiye’de 15 milyon 325 bin 8 lisanslı sporcudan 6 milyon 389 bin 265’ini kadınlar oluşuyor. Kadın milli sporcuları tenisten, yüzmeye, tekvandodan, haltere kadar birçok branşta faaliyet gösteriyor.

Aldığı madalyalarla başarısını taçlandıran kadın sporcular 2023 yılında katıldığı uluslararası organizasyonlardan bin 338’i altın, bin 439’u gümüş ve bin 292’si bronz olmak üzere 4 bin 69 madalya kazandı. 

2023’te 86 kadın sporcu dünya şampiyonu olurken, 219 kadın sporcu da Avrupa şampiyonu olarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Kadın sporcuları 2023’te en çok başarıyı, 461 madalya ile Kick Boksta elde ederken onları 450 madalyayla tenisçiler, 416 madalyayla wushu sporcuları, 348 madalyayla yüzücüler, 268 madalya ile de tekvandocular takip etti.

Konuya ilişkin açıklamalarda buluna Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Yıllardır erkeklerin domine ettiği branşlarda, kadınların da başarılı olduğunu görmek büyük bir gurur. Özellikle de spor gibi erkeklerin egemen olarak görüldüğü bir alanda kadınların ön plana çıkması bunu daha da değerli kılıyor” dedi.

“Kadın milli sporcularımız, genç kızlarımız için örnek rol modeller haline geldi”

Son 10 yıl içinde lisanslı kadın sporcu sayısının 5 milyondan fazla arttığını söyleyen Bakan Bak, Türk kadınının spordaki başarısı, centilmenliği ve cesaretiyle dünyaya ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Bakan Bak, Türk kadının her alanda yükselmesini sağlamak asli sorumluluklarımızdan birisi diyerek,  “Türkiye'nin geleceğine umut ve güven aşılayan milli kahramanlar, aynı zamanda genç kızlarımız için de güçlü ve örnek rol modeller haline geldiler. İnanıyorum ki, Türkiye’de daha çok kadın sporcumuz başarılarıyla adını dünyaya duyuracak. Türk kadınında o azim, çalışkanlık ve güç mevcut’’ şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı