Şanlıurfa'da Göbeklitepe'nin keşfi ile başlayan turizm atağı pandemi nedeniyle yarıda kesildi.

Şanlıurfa neredeyse 2 yıldır hak ettiği turist akınını göremiyor.

Dünyada devam eden ekonomik çalkantı nedeniyle insanlar ülke dışına çıkamazken yerli turistte fiyatları pahalı bularak Şanlıurfa'ya gelmiyor.

Ancak ekonomik sıkıntı sonsuza kadar devam etmeyecektir. Son yüzyıl içerisinde Türkiye'de defalarca ekonomik sıkıntı yaşandı ve birkaç yıl içerisinde düzeldi. 2 yıldır devam eden ekonomik sıkıntının kısa süre içerisinde düzeleceğine inanıyorum. Umarım yeni yılla birlikte ocak, şubat aylarında çok ciddi ekonomik refaha kavuşacağız. Çünkü ülkemiz dünyanın merkezinde yer alıp vazgeçilmez bir hal alıyor. Dünyanın neresinde bir sorun yaşanıyorsa Türkiye'nin desteği olmadan çarklar dönmüyor. Bu da beraberinde ekonomik refahı ve çok sayıda turist akınının yaşanmasına yol açabilir.

Şanlıurfa yakalanan ekonomik ivmeden hak ettiği payı almalıdır. Tarımla Türkiye'nin önemli tahıl ve pamuk ihtiyacını karşılayan Şanlıurfa gelişen sanayisi ile de göz kamaştırıyor.

Ancak Şanlıurfa'nın turizm yönünden hazır olup olmadığıyla ilgili ciddi kuşkularım var. Şanlıurfa Mekke , Medine ve Kudüs'ten sonra yeryüzünün 4. dini şehir merkezi olarak kabul edilir.

Göbeklitepe'nin keşfedilmesi ve dünyaya tanıtılması ile bu akım başka bir yöne de evrildi. Dünyanın ilk tapınağı veya ilk mezarlığının Şanlıurfa'da olduğunun duyulması ciddi bir heyecana yol açtı.

2019 yılında milyonlarca turist gelerek şanlıurfa'yı ziyaret etti. İşsizlikten kırılan otel yönetimleri ve esnaflar bayram etti.

Yılda 5 milyon turisti ağırlama kapasitesine sahip olan Göbeklitepe'nin hak ettiği değeri bulup bulmadığı ise ayrı bir mesele.

Yolların yeterince ziyarete uygun olup olmadığı tartışma konusu. Yine ziyaretçiler göbeklitepe'yi gezdikten sonra ikinci durakları Balıklıgöl Platosu oluyor.

Platonun yapboza dönmesi ve tadilata alınan yerlerin bakımının uzun süreler alması dikkat çekiyor.

 

3-5 yılda bir neredeyse tamamen elden geçirilen Balıklıgöl platosunun göz kamaştırıcı güzelliğe ulaşamamasına anlam verilemiyor.

 

Yine Şanlıurfa Kalesi'nde devam eden kazı çalışmalarının uzun sürmesi de kente gelen turisti hoşnutsuzluğa sürüklüyor.

Şanlıurfa'da turizm adına sayılabilecek pek çok eksiklik daha var.

Şanlıurfa'nın yollarıyla, tarihi ve turistik alanları ile 2023 turizm sezonuna ciddi şekilde hazırlanması gerekiyor.

 

Hazırlıklar kapsamında kamu ve özel sektör kurumlarının ellerini taşın altına koyması gerekiyor.

 

Özellikle konaklama alanında gelen turistin ortada bırakılmaması gerekiyor.

Gelen turisti hakkıyla karşılayamaz ve ağırlayamazsak Şanlıurfa turizminin pastasını Gaziantep yemeye devam edecektir.

Şanlıurfa turizmine hak ettiği değerin verilmesi dileğiyle Allah'a emanet olun.